Netanyahu sluit bezetting Gazastrook niet uit
GAZA. Het akkoord voor het staakt-het-vuren tussen Israël en de islamitische Hamasbeweging dat dinsdag van kracht werd, houdt nog steeds stand. Israëlische zegslieden stellen dat Hamas een zware slag is toegebracht, maar veel burgers zijn teleurgesteld.
„Hamas werd hard geslagen”, zei de Israëlische premier Netanyahu woensdag op een persconferentie. „Het kreeg niets van de dingen waar het om vroeg.”
Hij voegde eraan toe dat hij bij het begin van de operatie twee doelen voor ogen had: Hamas een zware slag toebrengen en een lange periode van rust bereiken. Volgens hem is het eerste gelukt. Of Israël het tweede ook zal krijgen, moet nog blijken. Maar het feit dat Israël de grenzen controleert en zo de herbewapening van Hamas kan tegenwerken, vergroot de kans dat Netanyahu ook in het tweede succesvol is.
In Gaza vielen in de vijftig dagen lange oorlog 2104 doden, aldus het VN-coördinatiebureau voor humanitaire zaken OCHA. Onder hen zijn volgens het voorlopige onderzoek 1462 burgers, van wie 495 kinderen. Premier Netanyahu zei echter dat circa 1000 van de doden terroristen waren.
Verder meldt OCHA dat de huizen van 100.000 Gazanen verwoest of beschadigd werden. De bewoners hebben voor lange tijd opvang nodig. In Israëli vielen 72 doden, van wie 64 soldaten.
Het Israëlische leger liet weten dat het 32 tunnels verwoestte en meer dan 5000 doelen aanviel. Terreurgroepen schoten ruim 4300 projectielen naar Israël.
Ondanks deze cijfers vierden aanhangers van Hamas vorige week ”de overwinning”. Hamaschef Khaled Mashaal beloofde de Palestijnen dat Hamas de gewapende strijd nooit zal opgeven. De afgelopen Gazaoorlog was een „belangrijk station op weg naar bevrijding.”
Zo’n feeststemming ontbrak in Israël. Uit een peiling bleek dat 75 procent van de ondervraagden vond dat het leger Hamas omver had moeten werpen.
Slechts 29 procent van de bevolking denkt dat Israël Hamas versloeg, terwijl 59 procent dacht dat dit niet het geval was. Op 23 juli was 82 procent van de bevolking nog tevreden over Netanyahu; vorige week was dat geslonken naar 32 procent.
In een poging de schade te herstellen zei Netanyahu de afgelopen dagen in interviews voor de Israëlische televisie dat een omverwerping van het Hamas regime niet van de agenda is verdwenen. „Ik kan niet uitsluiten dat we Gaza zullen bezetten.”
Het Israëlische dagblad The Jerusalem Post meldde dat het akkoord bepaalt dat de Palestijnse Autoriteit de Gazastrook weer gaat helpen opbouwen. Dit gebeurt met donorgeld van de Europese Unie, Qatar, Turkije en mogelijk ook Saudi-Arabië.