Economie

Cao-overleg groentehandel in impasse

DEN HAAG. De onderhandelingen tussen werkgevers en vakbonden over een nieuwe cao voor de groothandel in groente en fruit zijn maandag afgebroken.

Redactie economie
25 August 2014 19:26Gewijzigd op 15 November 2020 12:32
beeld ANP
beeld ANP

Breekpunt is de wens van de werkgevers om een lagere instapschaal voor beginnende jonge werknemers in te voeren, meldt onderhandelaar Chris Baggerman van vakorganisatie RMU.

In de sector werken relatief veel uitzendkrachten: zo’n 8500 op een totaal van bijna 27.000. Nog eens 4000 mensen hebben een tijdelijke arbeidsovereenkomst. De bonden zijn eerder met de uitzendbureaus overeengekomen dat uitzendkrachten met ingang van volgend jaar onder de inleners-cao vallen. Dit houdt volgens Baggerman in dat uitzendkrachten hetzelfde loon ontvangen als beginnende vaste krachten. „In de groentehandel nu een instapschaal invoeren zou dat onderuit halen.”

Volgens werkgeversonderhandelaar Ben Vroegop is de invoering van een instapschaal voor de ondernemers zó belangrijk, dat nu verder praten over andere details in de cao geen zin heeft. Hij verklaart dat de groente- en fruithandel veel last heeft van de crisis in de tuinbouw. „Het is zwaar weer en de Russische boycot versterkt dat. Bedrijven willen jongeren de kans geven ervaring op te doen, maar niet tegen dezelfde beloning als vaste krachten.”

De groente- en fruithandel telt volgens Vroegop „enkele honderden” ondernemingen, waaronder grote concerns als The Greenery maar ook veel kleinere familiebedrijven. „De marges zijn laag, tussen de 1 en 2 procent.” Hoeveel bedrijven in problemen verkeren wil hij niet zeggen.

Nadat Rusland begin deze maand de import van groenten en fruit uit de Europese Unie stillegde, stelde de RMU aan Frugi Venta –de brancheorganisatie van groente- en fruithandelaren– voor om te praten over een sectorbreed sociaal plan. Dit omdat wellicht duizenden banen in gevaar zouden komen. Volgens Baggerman wil Frugi Venta hier echter nog niet aan. „De gevolgen van de Russische boycot zouden nog niet te overzien zijn. Maar inmiddels heeft het CBS al becijferd dat er tienduizend banen op de tocht staan.”

Glastuinbouw

Ook in de onderhandelingen over de cao voor de glastuinbouw zit nog weinig schot. FNV Bondgenoten ziet af van een eerder aangekondigde flyeractie bij grote glastuinbouwbedrijven. De actie –bedoeld om de werkgevers onder druk te zetten– is afgeblazen vanwege de schade die bedrijven hebben geleden door de Russische boycot, meldde onderhandelaar Henk Onstwedder maandag tegenover vakblad Groenten & Fruit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer