Meer gemeenten bieden buurtbemiddeling aan
RIJSWIJK (ANP). Buurtbemiddeling bij woonoverlast is voor steeds meer gemeenten dé manier om woonoverlast aan te pakken. Maakten er in 2007 nog 77 gemeenten gebruik van vrijwillige bemiddelingsteams, nu zijn het 207 gemeenten.
Dat meldde het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) maandag. Het centrum biedt onder meer ondersteuning aan vrijwilligers die ruziënde buren bijstaan.
Uit onderzoek van het centrum blijkt dat gemiddeld 69 procent van de zaken via bemiddeling wordt opgelost. Nederland telt 2200 vrijwillige buurtbemiddelaars.
Buurtbemiddeling heeft het meeste zin als mensen snel actie ondernemen. „Ga niet te lang met gevoelens van overlast rondlopen”, licht adviseur Frannie Herder van buurtbemiddeling bij het CCV toe. „Je kunt het beste direct in gesprek gaan. Mocht dat niet lukken, dan kunnen mensen altijd nog tips krijgen hoe ze een en ander moeten aanpakken.”
Uit landelijk onderzoek blijkt dat drie op de tien mensen wel eens burenoverlast ervaren. De organisatie buurtbemiddeling maakt gebruik van bewoners zelf omdat burgers ook zelf verantwoordelijk zijn voor een prettige leefomgeving, stelt het CCV. Zo wil het centrum voorkomen dat politie, woningcorporaties of de gemeente moet worden ingeschakeld.