Werkloosheid verder afgenomen, 8,2 procent in juli
LEIDSCHENDAM (ANP). Het aantal werklozen is voor de derde maand op rij gedaald. De werkloosheid nam in juli af met 12.000 personen en kwam uit op 8,2 procent van de beroepsbevolking.
Dit maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.
Een maand eerder bedroeg de werkloosheid nog 8,4 procent van de beroepsbevolking. De werkloosheid kwam in juli uit op 645.000 personen. Het aantal werklozen is de afgelopen 3 maanden met gemiddeld 14.000 per maand gedaald. Dit komt voor een groot deel doordat meer mensen aan het werk zijn gegaan, zegt het statistiekbureau.
Er zijn nu bijna 50.000 werklozen minder dan een jaar geleden, toen de werkloosheid het hoogste punt bereikte. Ook de werkzame beroepsbevolking is ruim 50.000 personen kleiner dan een jaar geleden, ondanks de recente toename van het aantal werkenden. Vooral tussen november 2013 en maart 2014 trokken veel mensen zich volgens het CBS terug van de arbeidsmarkt.
Uit cijfers van UWV blijkt dat het aantal werkloosheidsuitkeringen in juli licht is gestegen. De afgelopen maand kwam het aantal op 437.000, ofwel 6000 meer dan in juni. Het aantal WW-uitkeringen groeide naar verhouding het hardst vanuit het onderwijs. In de horeca en de handel daalde het aantal uitkeringen. Regionaal gezien was de toename het grootst in de provincies Drenthe en Friesland.
Ten opzichte van juli 2013 nam het aantal lopende WW-uitkeringen met 42.000 toe, een stijging van 11 procent. Vooral vanuit de sectoren zorg en welzijn, transport en opslag en het openbaar bestuur liep het aantal uitkeringen het afgelopen jaar sterk op.
Doorzetten
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken noemt het „goed nieuws” dat de werkloosheid in juli opnieuw is gedaald „De werkloosheid daalt nu al drie maanden achter elkaar. Voor die mensen die een baan hebben gevonden, is dat goed nieuws. Maar we moeten doorzetten, want er zijn nog veel te veel mensen zonder werk.” De minister zei dat donderdag in reactie op de nieuwe CBS-cijfers over de werkloosheid.
Er zijn volgens Asscher steeds meer signalen dat het met de economie de goede kant op gaat, maar de internationale spanningen baren wel zorgen. „Wat deze spanningen betekenen voor de economie en onze arbeidsmarkt is nu nog lastig te voorspellen. Wat we wel al weten is dat de boycot van Rusland ons land - volgens het CBS - naar verwachting ten minste 300 miljoen euro kost. Om die bedrijven die hierdoor worden getroffen te ondersteunen, heeft het kabinet werktijdverkorting mogelijk gemaakt.”
Asscher onderstreept dat de bestrijding van de werkloosheid topprioriteit blijft voor het kabinet. In de begroting voor volgend jaar, die op Prinsjesdag verschijnt, is opnieuw veel aandacht voor het stimuleren van werkgelegenheid, kondigt hij aan.
De minister wilde geen streefgetal noemen voor de werkloosheid, die nu nog zo’n 645.000 personen bedraagt. „Zo laag mogelijk.”
Mirjam Sterk, de door het kabinet benoemde ambassadeur voor de aanpak van de jeugdwerkloosheid, constateert dat de werkloosheid onder jongeren juist licht is gestegen in juli. „Het is belangrijk dat het kabinet in september met maatregelen komt om de werkgelegenheid te stimuleren. Maar vooral gemeenten, bedrijven en het onderwijs moeten nu aan de slag om de kansen voor jongeren op werk te vergroten”, zegt Sterk.