Iets minder winst voor Rabobank
UTRECHT (ANP). Rabobank heeft een nettowinst behaald in de eerste helft van dit jaar van bijna 1,1 miljard euro, 3 procent minder vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dat maakte de coöperatieve onderneming donderdag bekend.
De winst werd met 214 miljoen euro gedrukt door een eenmalige heffing van de Nederlandse overheid voor de bankensector in verband met de nationalisatie van SNS Reaal. De totale baten bij de bank bedroegen in de eerste helft van het jaar 6,4 miljard euro, 1 procent minder ten opzichte van de eerste helft van vorig jaar. Particulieren stalden 148,4 miljard euro aan spaargeld bij de bank, een afname van 2 procent.
De bank moest de stroppenpot voor leningen die waarschijnlijk niet meer kunnen worden afgelost aanvullen tot 1,2 miljard euro, 7 procent meer ten opzichte van het eerste halfjaar van 2013. „Een tegenvaller is dat we nog meer voorzieningen hebben gevormd op onze leningenportefeuille, vooral op het commercieel vastgoed”, zegt financieel directeur Bert Bruggink in een toelichting. De helft van het bedrag heeft volgens hem betrekking op vastgoedleningen. „Vastgoed zit nog steeds in een neerwaartse spiraal”, aldus Bruggink.
Door de aanhoudende moeilijke marktomstandigheden leed de vastgoedpoot van Rabobank een verlies van 90 miljoen euro. Dat is wel aanzienlijk minder in vergelijking met het verlies van 189 miljoen euro in de eerste helft van vorig jaar.
De vooruitzichten voor de rest van het jaar zijn volgens Rabobank onzeker. Een van die onzekerheden is het handelsconflict met Rusland. „De Russische sancties kunnen een negatieve impact hebben op een aantal van onze zakelijke klanten en kunnen daarmee ook de resultaten van de Rabobank in beperkte mate negatief beïnvloeden. We gaan er vanuit dat het huidige handelsconflict niet verder escaleert en dat het vertrouwensklimaat niet verder wordt aangetast”, aldus de Bruggink. Rabobank is volgens hem momenteel in gesprek met klanten in de glas- en tuinbouw om acute liquiditeitsproblemen op te lossen.
Rabobank heeft in de eerste helft van het jaar meer dan 1800 voltijdsbanen geschrapt, als onderdeel van een eerder aangekondigde reorganisatie. Nu werken er nog 25.192 mensen bij de bank. Door de groei van het mobiel bankieren bezoeken steeds minder mensen de kantoren van de bank. Daardoor worden er bij Rabobank, net als bij andere banken, lokale banken gesloten of samengevoegd met andere kantoren. In de eerste helft van het jaar daalde het aantal lokale Rabobanken met 6 tot 123.