Economie

Topman De Vries verlaat bouwbedrijf BAM

BUNNIK (ANP). Topman Nico de Vries (63) vertrekt per 1 oktober bij bouwbedrijf BAM, na een dienstverband van 38 jaar. Hij wordt opgevolgd door medebestuurslid Rob van Wingerden (53). Dat maakte de onderneming donderdag bekend bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

21 August 2014 07:55Gewijzigd op 15 November 2020 12:28
Beeld ANP
Beeld ANP

„Ik heb de beslissing genomen om per 1 oktober terug te treden uit de raad van bestuur”, zei De Vries in een toelichting. „Dit geeft mijn opvolger de mogelijkheid volledige verantwoordelijkheid te nemen voor de programma’s ter verbetering van de prestaties en BAM naar de volgende fase in de ontwikkeling te leiden.” De topman blijft wel tot 1 april 2015 beschikbaar als adviseur.

De bouwonderneming kampt met tegenvallers bij een aantal grote projecten en moest daardoor vorige maand haar eerder afgegeven winstverwachting voor dit jaar loslaten. De laatste weken stond het aandeel zwaar onder druk op de beurs in Amsterdam. Beleggers vrezen dat het bedrijf moeite zal hebben de winstgevendheid op het niveau te houden dat met kredietverstrekkers is afgesproken.

In de eerste helft van het jaar draaide BAM op operationeel niveau quitte, zoals het vorige week al inderhaast liet weten om bezorgde beleggers te sussen. De omzet nam licht toe tot 3,4 miljard euro, maar onder de streep bleef een verlies staan van 6,6 miljoen euro. Vorig jaar sloot BAM de eerste jaarhelft af met een nettowinst van 16,2 miljoen euro.

Scheidend bestuursvoorzitter De Vries zei dat BAM vasthoudt aan de omvang van de in juli aangekondigde verbeterprogramma’s. Die moeten in totaal 100 miljoen euro aan kostenbesparingen opleveren. De projecten waarop het bedrijf zwaar heeft moeten afschrijven, zijn volgens de topman stabiel.

BAM ziet ook lichtpunten. „In de Nederlandse huizenmarkt voor nieuwe koopwoningen vertalen de groene scheuten zich in een bemoedigende groei van het aantal verkochte woningen”, zei De Vries. De werkvoorraad vertegenwoordigde aan het einde van de eerste jaarhelft een waarde van 10,7 miljard euro, tegen 10 miljard euro eind 2013.

BAM verwacht in de tweede jaarhelft reorganisatiekosten te moeten maken. Afgezien van die eenmalige kosten, afwaarderingen en voor belastingen, zal de winst over heel 2014 naar verwachting 20 miljoen euro bedragen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer