Kerk & religie

Consistoriekamer ggiN Gouda gedenkwaardige plek

GOUDA. De consistoriekamer van de Stationspleinkerk in Gouda is geheel in oude stijl. Alles is nog precies zoals het eruitzag toen het kerkgebouw in 1936 werd opgeleverd. „Deze ruimte is authentiek. Ze straalt iets uit van de dingen van vroeger, van de boodschap uit oude tijden.”

Jan van ’t Hul
19 August 2014 19:53Gewijzigd op 15 November 2020 12:26
Beeld RD, Anton Dommerholt
Beeld RD, Anton Dommerholt

Aan de lange zijden van de eikenhouten kerkenraadstafel staan de stoelen voor vier ouderlingen en vijf diakenen. Vier stoelen zijn bedoeld voor bezoekers van een kerkenraadsvergadering, of voor echtparen die in de kerk Gods zegen willen vragen over hun huwelijksleven.

Aan het uiteinde van de tafel staat de stoel voor de predikant. In de afgelopen bijna tachtig jaar dat deze kerk bestaat waren dat achtereenvolgens ds. A. de Blois, dr. C. Steenblok, ds. F. Mallan, ds. A. van den Berg en ds. A. Schultink. Laatstgenoemde predikant dient de gereformeerde gemeente in Nederland te Gouda sinds oktober 2010.

In de boekenkast staan de werken van dr. Steenblok, inclusief zijn proefschrift ”Voetius en de sabbat” (1941). Verder de serie ”Bijbelse geschiedenis”, geschreven door ouderling C. Huisman, de catechismusverklaringen van Brinkman en Ferré en van Justus Vermeer en prekenboeken van ds. W. C. Lamain, ds. Mallan, ds. W. Verhoeks.

Diaconieschaal

Boven op de kast liggen drie gebruikte kanselbijbels. Daar staat ook een oude weegschaal. „Voor de Tweede Wereldoorlog maakten de diakenen gebruik van een weegschaal om het collectegeld te tellen”, zegt diaken-scriba W. de Groot. „Enkele jaren geleden vonden we die weegschaal opeens terug in de kelder van de kerk. We vonden het aardig genoeg om die te bewaren, als aandenken aan de geschiedenis.”

Historie genoeg in de consistorie aan het Stationsplein. „Er waren, zoals in elke consistoriekamer, goede dagen en minder goede dagen”, zegt De Groot. Moeilijke jaren waren 1953 en 1980, die met name aan deze kerkenraadskamer niet voorbijgingen. In 1953 ontstond het kerkverband van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland door een scheuring in de Gereformeerde Gemeenten. In 1980 ontstond de Gereformeerde Gemeenten in Nederland (buiten verband). „Maar er waren ook verheugende zaken, want God gaat door met Zijn eigen werk. Sinds 2009 maakt de gemeente weer deel uit van het verband.”

Delfts blauw

De hoge ramen in deze kerkenraadskamer zijn gemaakt van glas in lood. Aan de wand hangt een bordje in Delfts blauw met daarop een afbeelding van de Stationspleinkerk, en ook de bekende kerkenkalender van de Gereformeerde Bijbelstichting. Aan het plafond hangt een kroonluchter. In een van de lange wanden zit de deur naar de kluis.

De Groot: „Aan een consistoriekamer als deze is veel emotie verbonden. We zijn er best een beetje aan verknocht.”


zomerserie De consistoriekamer

Achtdelige serie over consistoriekamers met een verhaal. Volgende week donderdag deel 8: de Keizersgrachtkerk in Amsterdam.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer