Buitenland

Assange in voetsporen Nederlandse activist

RIJSWIJK (ANP). WikiLeaks-oprichter Julian Assange wil de ambassade van Ecuador in Londen „snel” verlaten. Hij heeft zich daar 2 jaar lang verscholen. Met zijn ambassadevlucht trad de Australiër in de voetsporen van onder andere de Nederlandse antiapartheidsactivist en wapensmokkelaar Klaas de Jonge. De Nederlandse ambassade was het tijdelijke onderkomen van de Zimbabwaanse oppositieleider Morgan Tsvangirai. Hieronder enkele voorgangers van Assange.

18 August 2014 11:12Gewijzigd op 15 November 2020 12:24

1956: Kardinaal Joszef Mindszenty, die onder het stalinistische bewind in Hongarije tot levenslang is veroordeeld, komt vrij tijdens de Hongaarse Opstand. Als die wordt neergeslagen, vlucht hij de Amerikaanse ambassade in en vraagt asiel aan. Hij zit daar tot in 1971, als de regering in Boedapest en het Vaticaan een akkoord over zijn vertrek naar het buitenland bereiken.

1967: Svetlana Alliloejeva, de enige dochter van de in 1953 gestorven Sovjetleider Josef Stalin, vlucht naar de Amerikaanse ambassade in India en vraagt asiel aan. Zij krijgt toestemming naar de VS te gaan en woont daar als Lana Peters tot haar dood in november 2011.

1985: Klaas de Jonge, de Nederlandse antiapartheidsactivist en wapensmokkelaar voor het ANC, ontvlucht aan de Zuid-Afrikaanse politie door de Nederlandse ambassade in Pretoria binnen te vluchten. Bij de receptie slepen agenten in burger hem weg, maar onder druk van Nederland wordt hij naar de ambassade teruggebracht. Pas ruim 2 jaar later komt hij bij een ingewikkelde gevangenenruil vrij.

1989: Manuel Noriega, de dictator van Panama, vlucht de ambassade van het Vaticaan in, nadat Amerikaanse militairen het land zijn binnengevallen. De Amerikanen maken hem het leven zuur door bij het gebouw dag en nacht keiharde muziek te draaien. Na 10 dagen geeft hij zich aan hen over. Hij wordt in de Verenigde Staten wegens onder meer drugshandel veroordeeld.

2008: De Zimbabwaanse oppositieleider Morgan Tsvangirai vlucht naar de Nederlandse ambassade na een politie-inval in het hoofdkwartier van zijn partij. Tsvangirai vreesde voor geweld rond de presidentsverkiezingen. Na een week verlaat Tsvangirai de ambassade.

2009: Manuel Zelaya, afgezette president van Honduras, duikt onder in de Braziliaanse ambassade in Tegucigalpa. Na 4 maanden vertrekt hij en gaat hij in ballingschap in de Dominicaanse Republiek om aan vervolging in Honduras te ontkomen. In 2011 keert Zelaya terug naar zijn land.

2012: Chen Guangcheng, Chinese blinde dissident, ontsnapt aan zijn huisarrest en vlucht de Amerikaanse ambassade in Peking in. Hij blijft daar 6 dagen en krijgt later toestemming voor een medische behandeling en studie naar de Verenigde Staten te gaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer