Binnenland

Arnhem plant eerste stadsklimaatboom ter wereld

ARNHEM. In het Sonsbeek­kwartier in Arnhem is donderdag de eerste „stadsklimaatboom” ter wereld geplant. De boom op het Graaf Ottoplein moet onder de aandacht brengen dat bomen het klimaat in een stedelijke omgeving kunnen verbeteren.

Van onze correspondent
15 August 2014 11:04Gewijzigd op 15 November 2020 12:23
Bomen maken het leven in de stad gezonder. beeld Fotolia
Bomen maken het leven in de stad gezonder. beeld Fotolia

De Arnhemse wijk is een van de stedelijke gebieden die kampen met hitteproblemen, het zogenoemde ”urban heat island effect”. De stadsklimaatboom, een jonge honingboom die wordt gemarkeerd met een kunstobject, is een initiatief van onder meer de gemeente Arnhem naar aanleiding van het boek ”Het weer in de stad” van wijkbewoner Sanda Lenzholzer.

„Deze zomer hebben velen weer last gehad van de stadse hitte: vaak was het te warm om te werken of te slapen. Dat is een van de gevolgen van stedelijke hitte-eilanden. Maar er zijn manieren om dit aan te pakken. Een van de effectiefste is het planten van bomen”, aldus landschapsarchitecte en stedenbouwkundige Lenz­holzer. „Bomen geven schaduw en verhinderen zo de opwarming van de stad. Ze verdampen water via huidmondjes, wat de temperatuur tempert. Daarnaast filtert een boom fijnstof en andere lucht­vervuiling. Bomen beïnvloeden het stads­klimaat dus positief.”

In haar boek zette Lenzholzer, die is verbonden aan de leerstoelgroep landschapsarchitectuur van Wageningen University, uiteen hoe uitgekiend stadsontwerp het comfort in steden kan verhogen.

”Het weer in de stad” is een ‘inspiratieboek’ voor „iedereen die werkt aan een leefbare stad: opdrachtgevers, beleidsmakers, professionals en studenten in stedenbouw, landschapsarchitectuur en planologie.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer