Washington bezorgd over crisis in Haïti
De Verenigde Staten hebben hun verontrusting uitgesproken over de politieke crisis in Haïti en de aanhoudende straatgevechten tussen voor- en tegenstanders van president Jean-Bertrand Aristide.
Minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell heeft Aristide en de oppositie ertoe opgeroepen met elkaar om de tafel te gaan zitten om te proberen escalatie van de onlusten te voorkomen. De afgelopen vier maanden zijn zeker 44 mensen om het leven gekomen door politiek getint geweld. De laatste twee slachtoffers vielen woensdag tijdens een studentendemonstratie tegen Aristide in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince.
De crisis in Haïti dreigt te escaleren omdat maandag de ambtstermijn van een groot deel van de parlementariërs afloopt en Aristide het land per decreet zal gaan regeren. Tegenstanders van de president, die hem wanbeleid verwijten en hem verantwoordelijk stellen voor grootschalige corruptie door overheidsfunctionarissen, hebben aangekondigd zich te zullen verzetten tegen een „presidentiële dictatuur.”
De Haïtiaanse rooms-katholieke kerk stelde eind vorig jaar voor een negenkoppige regeringsraad te benoemen om de controlerende taak van het parlement tijdelijk over te nemen. De raad zou moeten worden samengesteld uit vertegenwoordigers van verscheidene politieke partijen en leden van het hooggerechtshof en maatschappelijke organisaties. Het voorstel werd gesteund door de VS en Frankrijk, dat als voormalige kolonisator nog altijd een rol speelt in de Haïtiaanse politiek, en door Aristide. De afgelopen weken heeft de oppositie echter haar medewerking aan de totstandkoming van de regeringsraad ingetrokken en eist ze het vertrek van Aristide. De president weigert echter op te stappen.
Ondanks de politiek onstabiele situatie zal de burgemeester van New York, Michael Bloomberg, zondag een bezoek brengen aan Haïti.