Koninklijk Huis

Doop

Meteen na de geboorte van prinses Amalia circuleerden er al geruchten over de doopplechtigheid. Wanneer zal die plaatshebben, en hoe? Zeker is dat het kindje een hervormde doop zal ontvangen, in dit geval onder de bedeling van de PKN, want de protestantse, overwegend vrijzinnige Oranjes kiezen niet de kant van het Comité en andere bezwaarden.

8 January 2004 17:31Gewijzigd op 14 November 2020 00:51
Prins Willem Alexander, geboren op 27 april 1967, werd pas op 2 september van dat jaar gedoopt, in de Haagse St. Jacobskerk. Foto ANP
Prins Willem Alexander, geboren op 27 april 1967, werd pas op 2 september van dat jaar gedoopt, in de Haagse St. Jacobskerk. Foto ANP

De Kloosterkerk, een hervormde wijkkerk in Den Haag, is de grootste kanshebber als locatie voor de doop. Koningin Beatrix kerkt hier regelmatig en prins Willem-Alexander deed er belijdenis van het geloof.

De doop van prinses Amalia hoeft niet op korte termijn te worden verwacht. Meestal ligt er wel een tijd tussen geboorte en doop. In het verleden kon het maanden duren voordat een erfprins(es) werd gedoopt. Bij stadhouder Willem V en prinses Wilhelmina van Pruisen was dat overigens niet het geval. Zij werden op 24 augustus 1772 ouders van prins Willem en het prinsje werd op 17 september 1772 al gedoopt, vrij snel dus. Heel Den Haag liep uit, inclusief leden van de Staten-Generaal en de hofhouding, om een glimp op te vangen van de stoet die zich naar de Grote Kerk begaf.

Willems zoon Willem, roepnaam Guillot, werd op 6 december 1792 geboren in Noordeinde en hij werd kort erna, op 28 december van hetzelfde jaar, gedoopt, in de Haagse St.-Jacobskerk. Wat dat betreft, had Amalia al gedoopt kunnen zijn.

Deze prins Willem trouwde met Anna Paulowna, die op 19 februari 1817 het leven schonk aan een nieuwe Oranjeprins (101 saluutschoten weerklinken): Willem. Ditmaal werd de doop uitgesteld omdat de prinses niet snel op de been was na de bevalling. Op 27 maart 1817 was het zover: in de Augustijnenkerk in Brussel werd de baby gedoopt in het bijzijn van tal van prominenten - zelfs overgrootmoeder Wilhelmina reed van Haarlem naar Brussel. Dat was wat in een tijd waarin er nog geen auto, TGV of vliegtuig was.

Het ongelukkige huwelijk van koning Willem III met de Duitse prinses Sophie van Wurtemberg -hij deinsde er zelfs niet voor terug Sophie af te rammelen met de zweep!- leverde eveneens een zoon op, de eerstgeborene, en dat was wederom een Willem. Voor het eerst waren er vier generaties Oranjes in Nederland: koning Willem I, kroonprins Willem, erfprins Willem (de latere koning Willem III en vader van het nieuwe prinsje) en het nieuwe prinsje. Op 4 september 1840 schonk Sophie het leven aan Willem Nicolaas Alexander Frederik Karel Hendrik. In verband met ingewikkelde familieomstandigheden werd de doop uitgesteld tot 4 november 1840. Er waren problemen met koning Willem I, die na het overlijden van Mimi wilde trouwen met haar hofdame, de Belgische gravin Henriette d’Oultremont. Op 7 oktober 1940 -Sophies Willempje was net een maand oud- deed hij afstand van de troon. De doop van Willem had plaats in de Haagse Kloosterkerk.

Maar het leven van ”Wiwill”, zoals hij werd genoemd, bedoeld om koning Willem IV te zijn, spoorde niet bijzonder met het Oranjepad en aan zijn losbandige leven kwam op 11 juni 1870 een einde. Broer Alexander werd, tegen zijn zin, aangewezen voor de troon, maar hij overleed in 1884 aan tyfus.

Op dat moment was Wilhelmina al geboren, op 31 augustus 1880, uit het tweede huwelijk van Willem III met de veel jongere Emma van Waldeck Pyrmont. Willem III was enthousiast over Emma’s zwangerschap. Dat het een meisje was, vond hij niet belangrijk. Vol trots nodigde hij leden van de hofhouding uit in de kraamkamer om haar te laten bekijken.

Vroeger moest een vorstelijke baby volgens oude regels officieel worden getoond aan de ambtenaar van de burgerlijke stand en getuigen om te laten zien dat een koninklijke telg inderdaad geen verzinsel was. Dat gebeurde vermoedelijk voor het laatst met Wilhelmina. Wilhelmina werd op 12 oktober 1880 gedoopt in de Haagse Willemskerk, toen zij zo’n zes weken oud was.

Wilhelmina had al enige miskramen gehad voordat zij zwanger werd van Juliana, die op 30 april 1909 geboren werd uit het huwelijk van de koningin met de Duitse hertog Hendrik van Mecklenburg-Schwerin. Juliana verscheen het eerst op 5 juni 1909 in het openbaar, bij haar doop in de Haagse Willemskerk, dus zo’n vijf weken later.

Uit het huwelijk van Juliana met de Duitse prins Bernhard van Lippe Biesterfeld werd op 31 januari 1938 erfprinses Beatrix geboren. Het duurde wat langer met haar doop. Pakweg drie maanden later, op 12 mei 1938, werd zij gedoopt in de Haagse Jacobskerk. Op 27 april 1967 beleefde Nederland wederom een koninklijke geboorte. Erfprins Willem-Alexander werd pas op 2 september 1967 gedoopt, in de Haagse St.-Jacobskerk.

Het ziet ernaar uit dat de op 7 december vorig jaar geboren prinses Amalia pas later dit jaar wordt gedoopt - in ieder geval na het staatsbezoek aan Thailand eind januari en na het huwelijk van prins Friso met mevrouw Mabel Wisse Smit op 24 april dit jaar. Dat zal dus mei of juni worden, zo is de algemene verwachting. Want een doop vraagt tegenwoordig meer organisatie dan vroeger. Denk alleen maar aan al de gasten uit verre streken, voor wie hotels en vliegtuigen moeten worden gereserveerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer