Binnenland

Geen moment rust op Nederlandse ambassade in Kiev

KIEV (ANP). Hij was op fietsvakantie in Nederland toen het vliegtuig van Malaysia Airlines naar beneden kwam boven ‘zijn’ Oekraïne. Al snel werd de omvang van de ramp duidelijk. De volgende dag zat Kees Klompenhouwer, de Nederlandse ambassadeur in Oekraïne, terug in het vliegtuig naar Kiev. Sindsdien heeft hij, net als zijn mensen op de ambassade in Kiev, geen moment rust gehad.

9 August 2014 08:02Gewijzigd op 15 November 2020 12:17
Klompenhouwer, de Nederlandse ambassadeur in Oekraïne. beeld EPA
Klompenhouwer, de Nederlandse ambassadeur in Oekraïne. beeld EPA

„Het is een heel intense tijd geweest. Je bent enorm gefocust”, zegt Klompenhouwer als hij het over de weken sinds de crash heeft. „Er is weinig ruimte voor emoties. Die heb je wel, maar die moet je gebruiken om het harde werken, 24 uur per dag en 7 dagen per week, vol te houden. Ik denk dat we pas straks, als dit allemaal achter de rug is, echt de ruimte hebben om te beseffen wat er nu allemaal gebeurd is.”

Zijn ambassade - waar normaal een stuk of 25 mensen werken - verdrievoudigde in korte tijd. Forensisch experts, politiemensen, militairen, woordvoerders: ze reisden allemaal af en aan de afgelopen 3 weken. Maar ook diplomatiek personeel uit andere posten is naar Kiev gehaald. „Parijs, Praag, Sofia, Sint-Petersburg. Het is hier een bijenkorf met een bedrijvigheid van jewelste”, vertelt Klompenhouwer.

Aan het ambassadepersoneel in Kiev de taak om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen. „Dat gaat dan over de herindeling van de werkruimtes om iedereen een plek te geven, maar ook over de contacten hier ter plekke. Mensen die vanbuiten komen, kunnen daardoor gewoon aan het werk gaan zonder aanloopproblemen. Als de minister van Buitenlandse Zaken hierheen komt, is het voor ons bijvoorbeeld heel makkelijk om afspraken voor hem te regelen, tot en met de president van dit land.”

Klompenhouwer zit nu ruim een jaar als ambassadeur in Kiev. Het is een woelige tijd geweest. „Eigenlijk is het al 9 maanden de ene crisis na de andere. Het burgerprotest op het Maidanplein bijvoorbeeld, de vlucht van de president, zijn afzetting, de annexatie van de Krim, de onrust in het oosten van het land. En dan de vliegramp daarbovenop. Alsof je tot je knieën in de branding staat en er komt steeds een nieuwe golf op je af. Met op 17 juli, de dag van de vliegtuigramp, de grootste golf van allemaal. Een crisis in een crisis. Dan is het de kunst om niet om te vallen. Dat doe je alleen door overzicht te houden en als een team te werken.”

Met het voorlopige stoppen met zoeken bij de rampplek in Oost-Oekraïne, wordt het ook weer wat rustiger op de ambassade. Er blijven wel wat mensen achter bovenop de normale bezetting, zodat er weer snel opgeschaald kan worden als de zoektocht naar lichamelijke resten en persoonlijke bezittingen wordt hervat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer