Binnenland

Meeste Australiërs terug naar huis

KIEV (ANP). Niet alleen de Nederlandse forensisch experts en marechaussees vertrekken vrijdag uit Oekraïne. Ook voor veel van hun Australische en Maleisische collega’s zit het werk er - in ieder geval voorlopig - op.

8 August 2014 06:33Gewijzigd op 15 November 2020 12:15

De meeste Australiërs die in Oost-Oekraïne hebben meegezocht naar stoffelijke resten en spullen van slachtoffers van de vliegramp, keren terug naar huis. Een klein deel van de politiemensen blijft achter in Oekraïne, samen met een aantal Nederlanders en Maleisiërs. Ook blijven er nog wat Australiërs in Nederland in het kader van het werk na de vliegramp. Volgens Angus Houston zullen ze dat geen probleem vinden. „Australiërs zijn dol op reizen.”

Houston is als speciaal gezant van de Australische premier de leider van de Australische operatie in Oekraïne. De vroegere topmilitair hoopt zo snel mogelijk, maar in ieder geval in de herfst, terug te kunnen gaan om verder te zoeken in het gebied waar het vliegtuig van Malaysia Airlines naar beneden werd gehaald op 17 juli. „Dan is de begroeiing weg en kunnen we beter zoeken”, aldus Houston.

Pieter-Jaap Aalbersberg, het hoofd van de repatriëringsmissie, zei donderdag al dat hij hoopt dat de zoekactie voor de winter voltooid is.

Afwachten tot experts veilig hun werk kunnen doen in het gebied, is volgens Houston de enige optie. Hij ziet niets in militair ingrijpen om het proces te versnellen. „Er zijn veel zware wapens daar in Oost-Oekraïne. Tanks, raketten, handvuurwapens, zware artillerie, mortieren. Het risico is veel te groot als we daar met een zware macht binnenvallen. Dat zou als provocatie opgevat kunnen worden en kunnen leiden tot een grote clash.”

Het is voor Houston niet de eerste keer dat hij met de Nederlanders samenwerkt. Toen Nederland de militaire leiding had in de Afghaanse provincie Uruzgan (2006-2010) waren de Australiërs daar ook actief. Houston heeft destijds veel samengewerkt met toenmalig Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn en diens opvolger Peter van Uhm.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer