Economie

Russische toeristen stranden door crisis

MOSKOU (AP). Tienduizenden Russen die lagen te zonnen op Italiaanse stranden en in Turkse resorts, ontvingen vorige week een onaangenaam bericht: hun touroperators waren failliet en ze moesten bijbetalen als ze naar huis wilden vliegen.

6 August 2014 11:29Gewijzigd op 15 November 2020 12:14
Russische toerist in Cuba. beeld EPA
Russische toerist in Cuba. beeld EPA

De afgelopen twee maanden gingen meer Russische reisorganisaties op de fles, een teken dat de Russische economie begint te kraken onder het maandenlange conflict in Oekraïne en de steeds scherpere confrontatie met het Westen.

Het zijn nu niet alleen de door sancties getroffen Russische miljardairs die de gevolgen merken; onzekerheid over de toekomst laat de koers van de roebel kelderen, waardoor ook gewone Russen moeilijker naar het buitenland kunnen reizen of importartikelen kunnen kopen. Op termijn maken ook bedrijven zich zorgen over een dreigende recessie en een toekomst zonder toegang tot de westerse financiële markten.

Russische touroperators, ook sommige van de oudste van het land, kampen met een teruglopende vraag, die zij wijten aan het slechte politieke klimaat en de waardedaling van de roebel. Door het faillissement van alleen al één bedrijf, Labirint, zagen meer dan 20.000 Russische toeristen in het buitenland hun retourticket waardeloos worden; nog eens 40.000 mensen die al een reis hadden geboekt maar nog niet waren vertrokken, werden eveneens gedupeerd.

Budgetmaatschappij Dobroljot, dat met sancties van de EU te maken kreeg omdat het op de Krim vloog die door Rusland werd geannexeerd, houdt voorlopig alle toestellen aan de grond.

Bedrijven zeggen ook dat de toeristische industrie klappen heeft opgelopen door het verzoek van Moskou aan medewerkers van de veiligheidsdiensten, het ministerie van Binnenlandse Zaken en de strijdkrachten om te melden waar zij naartoe reizen. De autoriteiten willen daar naar eigen zeggen mee voorkomen dat ambtenaren naar een land reizen dat een uitleveringsverdrag heeft met de VS. De maatregel heeft er in elk geval toe geleid dat de mensen die in deze sectoren werkzaam zijn, enkele miljoenen, minder snel een buitenlandse reisbestemming kiezen.

Tot de problemen in het Russische budgettoerisme de kop op staken, waren de directe slachtoffers van de westerse sancties gering in aantal en meestal steenrijk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer