Buitenland

Europese ruimtesonde komt aan bij komeet

DARMSTADT (ANP). Een Europese ruimtesonde is woensdag aangekomen bij een komeet. Iets na 11.00 uur Nederlandse tijd remde de sonde Rosetta af, waardoor ze in een baan rond de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko kwam. Zoiets is nooit eerder gedaan.

6 August 2014 08:25Gewijzigd op 15 November 2020 12:14Leestijd 2 minuten

Bijna een half uur na het remmen kreeg de vluchtleiding in het Duitse Darmstadt de bevestiging van de aankomst.

Het Europese vaartuig zal de komende tijd om de komeet heen draaien, steeds iets dichterbij. Vanuit alle hoeken zal de sonde de komeet gaan meten. In november volgt het hoogtepunt. De Rosetta zet dan een onbemande verkenner op het oppervlak. Die moet onder meer in 67P gaan boren, om vast te stellen waaruit de komeet bestaat.

De ruimtesteen raast richting de zon. Daardoor warmt hij op en stoot hij steeds meer stof en gas af. Het onderzoek daarvan moet wetenschappers een beter beeld geven van het ontstaan van ons zonnestelsel.

De Rosetta werd in maart 2004 gelanceerd en heeft inmiddels 6,4 miljard kilometer op de teller staan. Om bij 67P te komen moest de sonde via een enorme omweg vliegen. De route voerde drie keer langs de aarde en een keer langs Mars. De Rosetta had de zwaartekracht van de twee planeten nodig om genoeg snelheid te maken voor de oversteek naar de komeet. Van juni 2011 tot januari 2014 was de sonde zo ver weg van de zon, dat ze in een soort winterslaap moest gaan om brandstof te besparen.

De Rosetta is een prestigeproject van Europa. De missie kost ruim 1,3 miljard euro. De Nederlander Fred Jansen leidt de missie. Voor vertrek is de sonde uitgebreid getest bij het ruimtevaartcentrum Estec in Noordwijk. De extreem gevoelige zonnepanelen zijn gemaakt door het bedrijf Dutch Space uit Leiden.

Vond je dit artikel nuttig?

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer