Kroes wil meer vrouwen Europese Commissie
BRUSSEL (ANP). EU-commissaris Neelie Kroes wil meer vrouwen. Zij is er niet over te spreken dat er tot op heden slechts twee vrouwen officieel naar voren zijn geschoven voor een plek in de nieuwe Europese Commissie onder leiding van Luxemburger Jean-Claude Juncker. Zij en de acht andere vrouwelijke EU-commissarissen pleiten al langer voor minimaal 10 vrouwen in het nieuwe dagelijks bestuur van de EU.
Via sociale media uitte Kroes donderdag haar ongenoegen. „De liberalen nemen de leiding bij het nomineren van vrouwelijke EU-Commissarissen. Tevreden maar verdrietig - tijd voor links en rechts om slim te worden en hetzelfde te doen”, twitterde Kroes. De twee officieel voorgedragen vrouwen zijn liberaal.
Ook begrijpt Kroes maar niet dat er zoveel oud-premiers zijn voorgedragen. Die maken maar 0,00000001 procent uit van de Europese bevolking terwijl vrouwen 51 procent uitmaken. Naast Luxemburg, met oud-premier Juncker, vaardigen ook Estland, Letland en Finland een oud-premier af.
Eerder op de dag dreigde Juncker al dat de vorming van een nieuwe Europese Commissie wel eens langer kan gaan duren als er niet meer vrouwen naar voren worden geschoven. „Er moet een oplossing komen, anders kan het langer duren”, zei zijn woordvoerster. „Een commissie met twee of drie vrouwen is niet geloofwaardig.” Dat is veel te weinig en dat zal Juncker ook niet accepteren, aldus de zegsvrouw. Bovendien heeft het Europees Parlement al aangegeven niet in te stemmen als er niet voldoende vrouwen zitting nemen in de commissie.
Juncker heeft de hoofdsteden gevraagd voor augustus hun kandidaten door te geven, maar het is geen dwingende deadline. Nederland houdt in het openbaar de kaarten stevig tegen de borst om de kansen op een mooie post niet in gevaar te brengen. Desalniettemin bestaat de kans dat Juncker al wel op de hoogte is van de wensen van Den Haag.
Zijn woordvoerster wilde niets zeggen over nominaties en namen die rondgaan. Tot op heden heeft Juncker echter nog niemand gevraagd zijn mannelijke kandidaat in te trekken en een vrouwelijke te nomineren, zei ze.
Het is aan Juncker om zijn ploeg samen te stellen, maar de lidstaten hebben wel zeggenschap over de post van EU-buitenlandchef, die tevens vicevoorzitter is van de commissie. Op een top eind augustus moeten ze het daarover eens worden. En omdat een land een ander land niet zomaar een belangrijke post gunt, hangt alles met elkaar samen.