Internationaal strafrechtelijk onderzoek ramp
DEN HAAG (ANP). Landen die passagiers aan boord hadden van het neergeschoten vliegtuig van Malaysia Airlines, gaan samen optrekken in het strafrechtelijk onderzoek naar de toedracht van de vliegramp. Dat is maandag besloten tijdens een overleg bij de Europese justitieorganisatie Eurojust in Den Haag.
Eerder werd al bekend dat het Nederlandse Openbaar Ministerie een oriënterend onderzoek naar de ramp was begonnen. De officier van justitie Thijs Berger van de afdeling internationale misdrijven reisde daarvoor naar Kiev. Het OM coördineert de internationale samenwerking.
Hoewel Eurojust een Europese organisatie is, kunnen ook Australië, Maleisië, de Filipijnen, Canada, Nieuw-Zeeland, Indonesië en de Verenigde Staten gewoon deelnemen. Verder zijn ook Groot-Brittannië, België, Duitsland en Oekraïne betrokken, hoewel er van dat laatste land geen onderdanen aan boord waren.
Bij het overleg maandag schoven ook Europol en Interpol aan. Besproken werd hoe de onderzoeken, die op verschillende locaties plaatsvinden, verbreed en versneld kunnen worden. Ook zal een Gecombineerd Onderzoeksteam (JIT) opgericht worden, dat in eerste instantie zal focussen op het technische en forensische onderzoek in het rampgebied.
„Het coördinatieoverleg van maandag was een belangrijke stap”, laat de Nederlandse Eurojust-vertegenwoordiger Han Moraal weten. „Het bood aanklagers en onderzoekers vanuit de hele wereld de mogelijkheid om elkaar persoonlijk te spreken en hun doel gemakkelijker te bereiken: de waarheid achter deze tragedie te achterhalen.”