Buitenland

Google wil ook weten wat er in uw urine zit

Google gaat zich richten op het verzamelen van medische informatie om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van het menselijk lichaam. De zogenaamde Baseline Study zal in eerste instantie gegevens verzamelen van 175 mensen: de genetische kaart, erfelijke informatie uit de familie, voeding en spijsvertering, hartslag, zuurstof- en glucosegehalte in het bloed, terwijl ook voortdurend metingen worden verricht aan urine, speeksel en traanvocht.

Redactie digitale media
25 July 2014 09:54Gewijzigd op 15 November 2020 12:05
Google gaat zich richten op het verzamelen van medische informatie om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van  het menselijk lichaam.  beeld ANP
Google gaat zich richten op het verzamelen van medische informatie om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van het menselijk lichaam. beeld ANP

Doel van het onderzoek is om te bepalen welke factoren de menselijke gezondheid beïnvloeden en hoe je die goed kunt meten. Dat moet er toe leiden dat een reeks veel voorkomende ziekten zoals kanker en hartaandoeningen in een veel vroeger stadium kunnen worden vastgesteld.

De Wall Street Journal schreef daar donderdag over op basis van gesprekken met een moleculair bioloog, Andrew Conrad. Conrad, die eerder in de Amerikaanse staat Californië twee wetenschappelijke instituten heeft opgericht, heeft voor dit project inmiddels een team verzameld van meer dan zeventig medewerkers uit allerlei wetenschappelijke disciplines. Sinds maart 2013 maakt hij deel uit van een onderzoeksafdeling van Google, Google X genoemd.

Conrad hoopt met de uitgebreide studie zogenaamde biomarkers te vinden voor allerlei ziektes. Dat zijn signaalstoffen in het bloed of andere lichaamsvloeistoffen die een duidelijke aanwijzing zijn voor een verhoogd risico op een ziekte. Daar zijn al veel voorbeelden van, zoals de hoeveelheid glucose en cholesterol in het bloed. Bij recenter onderzoek worden ook andere gegevens gebruikt als biomarker, zoals hartslag, veranderingen in het DNA, de aanwezigheid van stoffen als gevolg van luchtverontreiniging of een verhoogde werking van een enzym. Het combineren van al die gegevens met informatie over de gezondheid van deze personen vraagt zeer veel rekenkracht en de computers van Google kunnen daarin voorzien.

Het onderzoek begint deze zomer en zal later worden uitgebreid naar duizenden andere proefpersonen. Conrad waarschuwt wel voor te hoge verwachtingen en wil geen enkele voorspelling doen over de termijn waarop hij resultaten verwacht.

Evenals andere projecten van Google roept ook deze Baseline Study de vraag op wat er gebeurt met al die gegevens en hoe de privacy van de betreffende personen wordt gewaarborgd. Volgens de Wall Street Journal zullen mensen anoniem blijven en kan Google niet beschikken over hun medische informatie. Die zal ook niet worden gedeeld met verzekeringsmaatschappijen.

Mensen die aan dit onderzoek meewerken zullen daarbij zogenaamde wearables dragen, sensoren die constant lichaamsfuncties meten. Bekende voorbeelden daarvan zijn de hartslagmeters die gedragen worden in de vorm van een armband. Minder opvallend is de

contactlens die al eerder door Google is ontwikkeld en die het bloedsuikergehalte meet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer