Binnenland

Oesters in zwemwater Veerse Meer verwijderd

WISSENKERKE. In het Veerse Meer worden oesters verwijderd op plaatsen waar deze schelpdieren letsel kunnen toebrengen aan zwemmers. Vorig seizoen kregen de gemeenten rond het meer nogal wat meldingen van toeristen die snijwonden hadden opgelopen toen ze het water in gingen. Ze hadden zich bezeerd aan de Japanse oesters die in groten getale in Zeeland voorkomen.

Jan Dirk van Scheyen
24 July 2014 15:19Gewijzigd op 15 November 2020 12:04
WISSENKERKE. De gemeente Noord-Beveland gaat oesters ruimen in het het Veerse Meer op plekken waar toeristen zwemmen. Op de foto watersporters op het Veerse Meer. beeld Jan Dirk van Scheyen
WISSENKERKE. De gemeente Noord-Beveland gaat oesters ruimen in het het Veerse Meer op plekken waar toeristen zwemmen. Op de foto watersporters op het Veerse Meer. beeld Jan Dirk van Scheyen

P. L. de Putter, wethouder Recreatie en Toerisme van de gemeente Noord-Beveland, noemt de opruimactie een win-winsituatie. Het ministerie van Economische Zaken heeft vergunning verleend om de oesters bij wijze van proef door Zeeuwse beroepsvissers op te laten ruimen op plekken in het Veerse Meer waar mensen te water gaan. In ruil daarvoor mogen de vissers op een aantal speciaal aangewezen plekken commerciële oestervangst bedrijven. Zij krijgen dus feitelijk extra visquota.

„Het is een oplossing met gesloten beurzen en daar zijn wij als 
gemeente heel blij mee”, zegt VVD’er De Putter.

Bij de opruimactie zijn behalve Noord-Beveland ook de gemeenten Veere, Middelburg en Goes betrokken, alsmede de provincie Zeeland en Rijkswaterstaat. Noord-Beveland vervult in de pilot een coördinerende rol. „De Japanse oester 
is een mooi product waar in principe niets mis mee is”, benadrukt De Putter. „Maar wanneer je te 
water gaat en daarbij in een oesterschelp trapt, kun je je inderdaad heel lelijk bezeren.” Sommige media betitelden de Japanse oester daarom als horroroester. „Laten we de zaken niet dramatiseren”, aldus de wethouder.

De Japanse oester heeft zich de afgelopen jaren enorm vermeerderd in het Veerse Meer, de Oosterschelde en de Grevelingen. Toen het Veerse Gat in het begin van de jaren zestig van de vorige eeuw werd afgesloten van de Noordzee en de Oosterschelde door de aanleg van de Veerse Gatdam en de Zandkreekdam, ging de kwaliteit van het water allengs sterk achteruit. Totdat werd besloten dit proces een halt toe te roepen met de bouw van een doorlaatmiddel in de Zandkreekdam.

Via dit doorlaatmiddel stroomde voortaan schoon Oosterschelde­water het Veerse Meer in, waardoor de waterkwaliteit er aanzienlijk verbeterde. Maar met 
het schone Oosterscheldewater kwamen ook oesterlarven mee. Die bleken in het Veerse Meer zo goed te gedijen dat de Japanse oester zich explosief vermenigvuldigde.

De nu gekozen oplossing voor het Veerse Meer dient zowel de vissers als het toerisme en de recreatie. De Putter: „Het is economisch interessant voor de vissers om oesters te mogen opvissen en tegelijkertijd wordt de overlast van de oesters op zwemlocaties aangepakt.”

Rijkswaterstaat heeft het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee opdracht gegeven de effecten van de schoonmaakactie in kaart te brengen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer