Binnenland

„Boosheid, verdriet en opluchting in Charkov”

CHARKOV (ANP). Tientallen forensisch specialisten zorgen er in de Oost-Oekraïense stad Charkov voor dat de stoffelijke resten van de slachtoffers van de vliegramp „naar huis kunnen”, zoals Jan Tuinder dat omschrijft. Hij leidt er het coördinatiecentrum. Vijf vragen aan de politieman.

24 July 2014 07:20Gewijzigd op 15 November 2020 12:03Leestijd 3 minuten
Tuinder. beeld AFP
Tuinder. beeld AFP

Wat is jullie belangrijkste taak?

„We weten hoeveel mensen er in het vliegtuig zaten, maar we weten niet wie wie is. Hun identiteit vaststellen doen we in Nederland. Hier verzamelen we stoffelijke resten, waarvan we soms niet eens weten wat voor stuk van het lichaam het is, en zorgen we ervoor dat die op een veilige en fatsoenlijke manier kunnen worden vervoerd.”

Hoe reageren de forensisch experts op wat ze aantreffen?

„Het is hoogwaardig werk dat onder bizarre omstandigheden wordt gedaan door professionele mensen van vlees en bloed. Je ziet ze heen en weer schieten tussen boosheid en verdriet, je weet dat je met menselijke resten aan de slag bent waar iets gruwelijks mee is gebeurd. Aan de andere kant is er ook opluchting dat je ze naar huis mag brengen. Dat maakt het werk zo bijzonder.”

Wijkt deze operatie erg af van jullie werk na andere rampen?

„Iedere ramp is anders, de emotie lijkt hetzelfde. Maar er is nu een groot verschil: hier zit menselijke opzet achter. Waarschijnlijk niet de opzet om deze mensen om het leven te brengen. Maar er is wel iemand die bewust iets heeft afgevuurd. Het is al erg om te moeten accepteren dat een vliegtuig verongelukt, maar nu heb je ook kwaadheid dat dit niet nodig is geweest. Daar zit ook onze drive om het zo goed mogelijk te doen.”

Zit er in elke kist die wordt overgevlogen één lichaam?

„Nee. Mensen die 40 kisten zien, denken dat we 40 namen en lichamen hebben. Dat is niet zo. In een kist zitten een of meerdere bodybags met daarin stoffelijke resten van nog niet geïdentificeerde slachtoffers. We hebben vier treinwagons met bodybags. Pas als alle wagons zijn leeggehaald, kunnen we vaststellen hoeveel lijkzakken we hadden.”

Hoe lang blijven jullie nog actief in Oekraïne?

„Dat is niet duidelijk. We gaan niet weg voordat we alles het land uit hebben. We weten dat er resten zijn achtergebleven in het rampgebied, dat 1,5 kilometer breed en 14 kilometer lang is. Het is een hele klus om dat schoon te maken. Maar we willen alle resten die we aantreffen identificeren. Zodat de slachtoffers kunnen worden begraven. En we willen weten wat er is gebeurd. Als politieman wil ik dat de schuldige voor de rechter komt.”

Vond je dit artikel nuttig?

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer