Kamer steunt kabinet bij aanpak vliegramp
DEN HAAG (ANP). De aanpak van de vliegramp door het kabinet krijgt de steun van de Tweede Kamer. Dat bleek maandag tijdens een bijpraatsessie voor Kamerleden door minister-president Mark Rutte en minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken).
„Een ,verstandige weg” tot dusver, zei Bram van Ojik van GroenLinks. Volgens Gert-Jan Segers (ChristenUnie) was het „geen tijd voor een oppositionele toon”. Wel hebben de Kamerleden veel vragen, vooral over de verantwoordelijken van het neerhalen van het toestel. „De schuldvraag mag niet ondersneeuwen” , zei Sjoerd Sjoerdsma (D66).
Rutte wil geen vinger wijzen naar een schuldige omdat hij vreest dat zoiets het onderzoek en de repatriëring van de lichamen kan bemoeilijken. Hij is zich ervan bewust wat de gevolgen hiervan zijn en „vraagt zich constant af” wanneer deze houding de vervolging van de schuldigen in de weg kan gaan staan.
Hij herhaalde tegenover de Kamerleden alleen „sterke aanwijzingen” maar „geen bevestiging” te hebben van de toedracht van de ramp met het toestel van Malaysia Airlines met 298 inzittenden onder wie 193 Nederlanders. Volgens de VS is het toestel met een raket neergeschoten, vermoedelijk door de separatisten.
Dat Nederlandse experts in het rampgebied zijn aangekomen, noemde hij een „een kleine doorbraak”. Hij noemde het positief dat Russische president Vladimir Poetin de separatisten maandag heeft opgeroepen om internationale experts toegang te geven tot het terrein waar het vliegtuig is neergestort.
Tegelijk richtte hij waarschuwende woorden richting Rusland. Als de toegang tot het rampgebied „onvoldoende blijft”, dan liggen „alle politieke, economische en financiële opties op tafel” tegen diegenen die daarvoor „direct of indirect” verantwoordelijk zijn open. Dinsdag stelt minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken in Brussel zijn Europese collega’s op de hoogte van zijn bezoek aan Oekraïne en overlegt hij met ze „wat nu opportuun is”.
VVD, ChristenUnie, SGP en 50PLUS/Baay riepen op tot een dag van nationale rouw. Rutte liet weten later te willen overleggen met de nabestaanden of die op een bepaald moment iets als een nationale herdenkingsbijeenkomst willen.
Woensdag praat de Kamer opnieuw met het kabinet over de ramp.