Poetin zegt Rutte medewerking toe
President Vladimir Poetin wil meehelpen dat de trein met de stoffelijke resten van slachtoffers van vlucht MH17 kan vertrekken. Bijna 200 lichamen van de vliegramp in het oosten van Oekraïne liggen in een trein op het station van het plaatsje Torez, maar de separatisten daar houden vooralsnog de trein tegen.
Dat heeft Poetin in een telefonisch gesprek aan premier Mark Rutte zondagavond laten weten, aldus de RVD. Het gesprek focuste zich op een aantal praktische zaken. Het was het derde telefonische onderhoud tussen beide leiders sinds vrijdag.
Ook zegde Poetin zijn „volledige medewerking” toe om de zwarte dozen van het toestel van Malaysia Airlines in onafhankelijke handen te krijgen. De rebellen zeggen beide zwarte dozen in bezit te hebben. Ze zouden in Donetsk zijn.
Verder bespraken ze volgens de RVD nog een aantal zaken die in het telefoongesprek van zaterdag ook al aan de orde waren gekomen zoals de onmiddellijke en onbelemmerde toegang tot het rampgebied. Bij de ramp kwamen bijna 300 mensen om onder wie 193 Nederlanders.
Over het gesprek wilde de RVD verder geen mededelingen doen. Zaterdag had Rutte naar eigen zeggen een „zeer intens en persoonlijk” telefoongesprek met Poetin. Daarin drong hij aan dat Poetin zijn invloed op de separatisten in Oost-Oekraïne zou aanwenden. „De kans verloopt om snel aan de wereld te laten zien dat het hem menens is om te helpen”, zei Rutte toen na het gesprek.
Ook was er al twee keer briefcontact. Vrijdag stuurde Poetin het kabinet een brief met onder meer condoleances. Een dag later kreeg Poetin een schrijven van Rutte waarin hij de president vroeg om te helpen bij het toegang verlenen van internationale onderzoekers tot het rampgebied.
„VN-experts kunnen rampgebied niet in”
Experts van de Verenigde Naties hebben het rampgebied van de vliegtuigcrash in het oosten van Oekraïne nog niet kunnen betreden, omdat de veiligheid niet kon worden gegarandeerd. Dat meldde persbureau Reuters zondag op basis van een hooggeplaatste bron binnen de VN-luchtvaartorganisatie ICAO.
De International Civil Aviation Organisation heeft vier personen afgevaardigd om mee te helpen in het onderzoek naar de toedracht van de ramp. Alles wijst erop dat de Boeing van Malaysia Airlines donderdag werd neergeschoten. De Oekraïense regering en de pro-Russische separatisten, die het rampgebied onder controle hebben, geven elkaar daarvan de schuld.
Zolang de veiligheid van de onderzoekers niet is gewaarborgd, gaan ze het gebied niet in, aldus de ingewijde.
Boeing
Experts van Boeing zijn evenmin op weg, terwijl zij juist vaak als een van de eersten op een rampplek aankomen als één van hun toestellen is gecrasht. „Niemand is vertrokken of heeft daar een verzoek voor gekregen”, zei een woordvoerder van Boeing tegen persbureau Bloomberg.
Normaal gesproken stellen luchtvaartmaatschappijen, vliegtuigfabrikanten en regeringen zeer snel een team van 8 tot 12 experts samen om op de rampplek wrakstukken te bestuderen en de zwarte dozen terug te vinden en uit te lezen. Vooralsnog is er over de definitieve samenstelling van een onderzoeksteam in Oekraïne echter nog weinig bekend.
In Kiev zouden Nederlandse, Britse, Maleisische en Amerikaanse vertegenwoordigers ondertussen de Oekraïense regering wel helpen om, samen met de VN, het onderzoek op te zetten.
Zware taak voor het koningspaar
De koning en de koningin zijn maandag bij een besloten bijeenkomst voor nabestaanden van de MH17. Dat maakte premier Mark Rutte zondag bekend.
Vrijdag ondertekende het paar al het condoleanceregister. Ze deden dat op het ministerie van Veiligheid en Justitie in Den Haag. De koning schreef daar, ook namens zijn vrouw, in: „Vele duizenden mensen in ons land en daarbuiten rouwen om het verlies van familieleden, vrienden, collega’s, klasgenoten en bekenden. In onze gedachten zijn wij bij hen. Met allen die getroffen zijn leven wij intens mee.”
Al eerder bezocht het paar na een ramp nabestaanden van slachtoffers. Ze deden dat na de aanslag op Koninginnedag 2009, in Apeldoorn. Toen bezochten - toen nog - prins Willem-Alexander en prinses Máxima vier families. Op die dag reed Karst T. met zijn auto dwars door afzettingen en kwam tot stilstand tegen monument De Naald. Acht mensen, onder wie T. zelf, kwamen door zijn actie om het leven. Elf toeschouwers van de koninklijke rijtoer raakten gewond. De bus met de koninklijke familie was vlakbij.
Cameron praat met Poetin
De Britse premier David Cameron heeft de Russische president Vladimir Poetin zondagavond opgeroepen ervoor te zorgen dat het rampgebied van de vliegtuigcrash in het oosten van Oekraïne toegankelijk wordt, zodat de slachtoffers op een waardige manier kunnen worden begraven. Dat liet hij via Twitter weten.
Cameron haalde eerder op de dag in een ingezonden artikel in de Britse krant The Sunday Times nog hard uit naar Poetin. Als blijkt dat vlucht MH17 is neergehaald door separatisten, komt dat door de destabiliserende invloed van Rusland in Oekraïne, stelde hij. Europa moet volgens de Britse premier veel harder optreden tegen Rusland.
Poetin belooft hulp met trein met lichamen
De Russische president Vladimir Poetin heeft zondagavond toegezegd te zullen helpen om de trein met doden van vlucht MH17 in Oekraïne te laten vertrekken. Hij deed dat in een telefoongesprek met premier Mark Rutte. Het was de derde keer dat Poetin en Rutte elkaar spraken sinds het vliegtuig donderdag vrijwel zeker werd neergeschoten.
Bijna 200 slachtoffers van de vliegramp in het oosten van Oekraïne liggen in een trein op het station van het plaatsje Torez. Pro-Russische separatisten daar houden het vertrek van de trein tegen.
Poetin zegde ook zijn „volledige medewerking” toe om de zwarte dozen van het toestel van Malaysia Airlines in onafhankelijke handen te krijgen. De rebellen zeggen beide zwarte dozen in bezit te hebben. Ze zouden in Donetsk zijn.
Internationale steun
Nederland zoekt ondertussen meer internationale steun om de slachtoffers van de vliegtuigcrash in Oekraïne snel te kunnen bergen en het onderzoek te beginnen. Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) stapte zondagavond in het vliegtuig naar New York voor overleg met de Verenigde Naties en leden van de Veiligheidsraad.
Timmermans probeert in New York de internationale coalitie die zich sterk maakt voor een snelle berging van de slachtoffers verder uit te bouwen. Een sterke internationale coalitie moet er ook voor zorgen dat de onderste steen in het onderzoek naar de crash bovenkomt.
Premier Rutte belde zondag ook met de Britse premier David Cameron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Zijn doel: druk zetten op alle partijen om de lichamen terug te krijgen.
Vliegbasis Eindhoven
Vanaf vliegbasis Eindhoven is zondagavond een vliegtuig van Defensie met materieel en mensen naar Charkov vertrokken. Daar wordt onder leiding van Gert Wibbeling een coördinatiecentrum opgezet voor identificatie van de slachtoffers. Nederlandse experts proberen maandag de rampplek te bereiken. Ze reizen mee met de OVSE.
Rutte ziet geen rol voor NAVO
Minister-president Mark Rutte ziet geen rol weggelegd voor de NAVO bij het veiligstellen van het gebied in Oekraïne waar het vliegtuig van Malaysia Airlines is neergestort. Dat zei hij zondag tijdens een persconferentie op het ministerie van Veiligheid en Justitie.
Het kabinet overweegt ook niet de inzet van militaire middelen om het rampgebied veilig te stellen. „Voor het kabinet is er maar één doel en dat is de mensen terugkrijgen”. Hij zei zondag wel „heel bescheiden, heel voorzichtig” enkele positieve ontwikkelingen te hebben gezien op dit vlak.
Porosjenko: bewijzen van schuld rebellen
Oekraïne heeft bewijzen dat pro-Russische separatisten het vliegtuig van Malaysia Airlines hebben neergeschoten. Dat heeft president Petro Porosjenko zondag gezegd. „We hebben satellietbeelden van de plaats van waaraf is geschoten en foto’s en video’s van een raketafweersysteem die van wapentransporten uit Rusland getuigen”, zei de president zondag.
Porosjenko sprak van „onweerlegbare” aanwijzingen. „De terroristen hinderen het onderzoek en hebben de zwarte dozen meegenomen, maar dat zal hen niet redden”, aldus de president.
Timmermans naar VN voor buitenlandse steun
Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) is zondag op weg naar New York voor overleg met de Verenigde Naties en leden van de VN-Veiligheidsraad. Dat heeft premier Mark Rutte zondag gezegd in een persconferentie over de vliegramp in Oekraïne waarbij ook 193 Nederlanders zijn omgekomen.
Timmermans probeert in New York de internationale coalitie verder uit te bouwen die zich sterk maakt voor de spoedige berging van de lichamen en om de onderste steen boven te krijgen.
Emirates wil luchtvaartconferentie na ramp
Topman Tim Clark van luchtvaartmaatschappij Emirates heeft zondag gepleit voor een internationale conferentie van luchtvaartmaatschappijen naar aanleiding van het neerhalen van een toestel van Malaysia Airlines boven het oosten van Oekraïne. Volgens hem moet er dringend worden nagedacht over de vraag hoe luchtvaartmaatschappijen moeten omgaan met internationale conflicten.
„De internationale luchtvaartgemeenschap moet aangeven dat dit belachelijk en onacceptabel is en dat we weigeren te worden meegetrokken in regionale conflicten waar de luchtvaart niets mee te maken heeft”, zei Clark over de Boeing van Malaysia Airlines die naar alle waarschijnlijkheid is neergeschoten. „Tot drie dagen geleden konden we dit aan. Nu denk ik dat er nieuwe protocollen nodig zijn om hiermee om te gaan.”
De internationale brancheorganisatie voor de luchtvaart IATA moet volgens Clark samen met de VN-luchtvaartorganisatie ICAO het voortouw nemen en beslissen welke routes veilig zijn. Nu beslissen de maatschappijen zelf of ze over een gebied vliegen waar een oorlog woedt. Zo had de Australische maatschappij Qantas voor de crash van donderdag al besloten niet meer boven het oosten van Oekraïne te vliegen, terwijl andere maatschappijen dat besluit pas na het ongeluk namen.
Emirates is in aantal passagiers ’s werelds grootste luchtvaartmaatschappij.
Rebellen dragen lijken vliegramp mogelijk over
Bijna 200 lichamen van slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne worden misschien overgedragen aan de autoriteiten van dat land. Daar wordt aan gewerkt, zei de Oekraïense vicepremier Vladimir Groisman zondag. De lijken liggen in koelwagons op het station van de plaats Torez, ongeveer 15 kilometer van de rampplek. De separatisten houden de trein voorlopig tegen. Het is niet duidelijk wanneer de trein kan vertrekken.
Ook de bestemming van de trein is onduidelijk. Rebellenhoofdstad Donetsk is onaanvaardbaar, omdat het daar te gevaarlijk is, zei Groisman. Hij hield zich echter op de vlakte over Charkov, een andere grote stad in het oosten. Op de bestemming zullen buitenlandse onderzoekers de trein misschien opwachten.
In de verzegelde koelwagons zitten volgens Groisman „192 lichamen en 8 lichaamsdelen”. Die zijn de afgelopen dagen gevonden in de buurt van het dorp Hrabove in het oosten van Oekraïne. Daar stortte het vliegtuig van Malaysia Airlines donderdag neer, vermoedelijk nadat het uit de lucht was geschoten.
Op de rampplek zijn zondag nog eens 27 lichamen en 20 lichaamsdelen gevonden. Die zullen met een tweede koeltrein worden weggebracht. Hulpdiensten zoeken in een groter gebied naar de slachtoffers die nog niet zijn gevonden. Ook willen ze wrakstukken en eigendommen van de inzittenden vinden.
Condoleances stromen binnen
De condoleances voor de nabestaanden van de vliegramp in Oekraïne stroomden ook zondag binnen. Op condoleance.nl waren zondagavond zo’n 38.000 blijken van medeleven geplaatst. De teller van condoleanceregister.nl stond op ruim 10.000.
Amsterdammers konden sinds zondag in het stadhuis terecht om het landelijke condoleanceregister te tekenen. Zo’n 150 mensen hebben zondag iets in het register geschreven, onder wie burgemeester Eberhard van der Laan. „Alle Amsterdammers staan naast jullie”, schreef hij.
Het landelijke register is op veel plekken in het land te tekenen. Op het ministerie van Veiligheid en Justitie ligt ook een exemplaar. Alle teksten worden op enig moment landelijk samengevoegd.
Ook maandag openen gemeenten nieuwe condoleanceregisters, zoals Bergen op Zoom en Dordrecht. Beide gemeenten hebben inwoners verloren door de vliegtuigcrash.
Kerry: Rusland leverde raketsysteem
Volgens de Verenigde Staten is er bewijs dat pro-Russische separatisten het vliegtuig van Malaysia Airlines boven Oekraïne hebben neergehaald met een raketsysteem dat uit Rusland kwam. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zondag gezegd in een interview met CNN.
„Het is behoorlijk duidelijk dat dit een systeem was dat was overgebracht vanuit Rusland”, aldus Kerry. Hij liet weten dat het bewijs dat op dit moment beschikbaar is „duidelijk wijst op de separatisten”.
Nog 27 lichamen gevonden op rampplek
Nog eens 27 lichamen en 20 lichaamsdelen zijn gevonden op de plek waar donderdag een vliegtuig van Malaysia Airlines neerstortte. Dat heeft de Oekraïense vicepremier Vladimir Groisman zondag gezegd op een persconferentie. Volgens Groisman liggen de delen nog op de rampplek.
Eerder waren al 192 lichamen en 8 delen gevonden. Die liggen in een koeltrein op het station van Torez. Ze worden in de loop van zondag weggebracht, maar het is nog niet bekend waar naartoe. Mogelijk worden ze overgedragen aan de Oekraïense autoriteiten. De nu gevonden lichamen en delen zullen met een tweede koeltrein worden weggebracht.
EU-leiders dreigen Poetin met meer sancties
Bondskanselier Angela Merkel van Duitsland, de Franse president François Hollande en de Britse premier David Cameron hebben Rusland met nieuwe sancties gedreigd. Zij eisen dat president Vladimir Poetin de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne onder druk zet om onderzoekers en hulpverleners vrije toegang te geven tot het gebied waar het toestel van Malaysia Airlines donderdag is neergestort.
Dat blijkt uit een verklaring die het bureau van Hollande uitgaf, nadat de drie leiders zondagochtend met elkaar hadden overlegd. Als Rusland niet onmiddellijk de noodzakelijke maatregelen neemt, beraden de EU-ministers van Buitenlandse Zaken zich dinsdag over meer sancties.
Nederlandse onderzoekers nog niet op rampplek
De elf Nederlandse onderzoekers in Oekraïne zijn nog niet bij de brokstukken van het neergestorte vliegtuig van Malaysia Airlines geweest. Het is ook niet duidelijk of en wanneer ze überhaupt naar de rampplek kunnen gaan. Dat hebben de Landelijke Eenheid van de politie en de Onderzoeksraad voor Veiligheid zondag laten weten.
Het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) heeft acht mensen naar Oekraïne gestuurd. Daarnaast zijn drie mensen van de Onderzoeksraad in Kiev. Ze kwamen daar vrijdag aan om de situatie te ‘verkennen’. Ze moeten er onder meer achter komen wie in Oekraïne de lichamen van de 298 slachtoffers zal identificeren en of de Nederlandse forensische speurders daarbij kunnen helpen.
Nog meerdere lichamen op rampplek MH17
In het oosten van Oekraïne liggen nog meerdere lichamen op de plaats waar het toestel van Malaysia Airlines donderdag neerstortte. Hoeveel is onduidelijk, zegt ANP-fotograaf Pierre Crom. Hij was zondagochtend vroeg op de rampplek, tot een team van OVSE-waarnemers aankwam en het gebied werd afgesloten.
Volgens Crom doorzoeken enkele Oekraïense reddingswerkers zondag handmatig een zwartgeblakerd stuk van de rampplek, waar verkoolde lichamen, gesmolten vliegtuigonderdelen en spullen van de inzittenden liggen. Dit is het deel van het toestel dat in de lucht verbrand is kort voor de crash.
Crom kon zondagochtend vroeg vrij rondlopen op de rampplek, net als veel andere journalisten. Hij zag dat er veel verdwenen is. „Op 6 kilometer afstand was een vrachtwagencontainer met pakketjes neergekomen. Alle pakketjes zijn geopend en leeg.” Bij de cockpit, op 5 kilometer van de rampplek, lagen veel dozen. Die zijn ook leeg.
Ook zag hij geen enkele mobiele telefoon liggen, geen tablet of laptop, spullen die mensen vaak bij zich hebben. Een tas waar eerder een fototoestel in zat, was later leeg. Crom concludeert dat er volop wordt geplunderd.
Op de rampplek kwamen zondagochtend ook enkele honderden mijnwerkers aan om vrijwillig te helpen zoeken naar lichamen en spullen. Volgens Crom gebeurt dit zeer onzorgvuldig. „Er zijn te weinig middelen, het gebied is groot. Sommige delen zijn lastig te doorzoeken, zoals zonnebloemvelden en een dichtbegroeid bos.”
Rebellen: zwarte dozen ramptoestel in Donetsk
De Oost-Oekraïense separatisten claimen dat ze de zwarte dozen van het gecrashte vliegtuig van Malaysia Airlines in handen hebben. „Enkele voorwerpen, waarschijnlijk de zwarte dozen, zijn gevonden en naar Donetsk gebracht. Ze zijn onder onze controle”, zei ‘rebellenpremier’ Aleksandr Borodaj zondag tegen journalisten.
Borodaj erkende dat er onder de separatisten „geen specialisten zijn die kunnen aanduiden hoe zwarte dozen eruitzien, maar wij hebben enkele technische voorwerpen naar Donetsk gebracht die de zwarte dozen van het vliegtuig zouden kunnen zijn”, aldus Borodaj.
Sinds de vliegramp is onduidelijk waar de zwarte dozen zijn. Reddingswerkers zouden de twee recorders donderdag en vrijdag hebben gevonden, maar dat werd vervolgens tegengesproken door Oekraïne. Zaterdag zei Borodaj dat het zelfs niet duidelijk is waar de zwarte dozen zijn.
Elk vliegtuig heeft twee zwarte dozen. De ene slaat vluchtgegevens als snelheid en hoogte op, de andere neemt de gesprekken in de cockpit op. Als het vliegtuig van Malaysia Airlines inderdaad uit de lucht is geschoten, zoals wordt vermoed, is dat niet af te lezen op de zwarte dozen. Maar onderzoekers kunnen met de gegevens wel andere oorzaken uitsluiten, zoals technische problemen.
Kerken staan stil bij vliegramp
Veel kerken in Nederland hebben tijdens hun zondagdienst stilgestaan bij de ramp met de Boeing van Malaysia Airlines, die 193 Nederlanders het leven kostte.
In de protestantse wijkgemeente Maarssen-Dorp wees dominee Jochem Stuiver de kerkgangers erop dat het aansteken van een kaarsje kan helpen bij het gevoel van onmacht en verdriet. Tegen RTV Utrecht zei hij: „Ik denk niet dat je de duisternis kunt overwinnen door nog duisterder te gaan doen, maar juist door wat licht te brengen in het verdriet en elkaar op te zoeken.” Onder de 298 doden zijn er zeker tien uit de provincie Utrecht.
In de Vincentiuskerk in Volendam stond de hele mis in het teken van de ramp. Uit het vissersdorp kwamen twee mensen bij de crash om het leven.
Ook in de Hilversumse Vituskerk was aandacht voor de ramp. De pastor las de namen voor van de drie gezinnen uit Hilversum die zijn omgekomen: zes volwassenen en zes kinderen. Ook bad hij voor hun zielenrust.
In Haarlem stond de mis in de Sint Bavo, de kathedraal van het bisdom Amsterdam-Haarlem, ook in het teken van het vliegtuigongeluk. Tijdens de mis werden 298 kaarsjes gebrand ter nagedachtenis aan alle slachtoffers.
Zaterdagavond was er al een herdenkingsdienst in de Sint-Jan in Den Bosch, waar honderden mensen op afkwamen. Er werd daar vooral stilgestaan bij het overlijden van twee jonge gezinnen uit Rosmalen. Onder de slachtoffers zijn relatief veel mensen uit Brabant, zeker 47.
Paus vraagt stil gebed voor vrede Oekraïne
Paus Franciscus heeft de gelovigen op het Sint-Pietersplein zondag opgeroepen „in stilte” te bidden voor vrede in Oekraïne en het Midden-Oosten. „Het geweld wordt niet met geweld overwonnen. Het geweld wordt met vrede overwonnen”, zei de paus tegen de duizenden mensen die zich voor het zondagse Angelusgebed op het plein hadden verzameld.
De paus wees ook op de benarde situatie van de christenen in Irak en andere delen van het Midden-Oosten. De oude christelijke gemeenschap in de Iraakse stad Mosul is sinds zaterdag bijna geheel uit de Noord-Iraakse stad vertrokken, nadat strijders van de Islamitische Staat in Irak en al-Sham (ISIS) een ultimatum hadden gesteld. Als de christenen zich niet tot de islam zouden bekeren, zouden ze door het zwaard omkomen.
Na de toespraak van de paus hield de menigte op het plein een minuut stilte.
Minuut stilte bij aidstop Australië om MH17
Deelnemers aan een internationale aidsconferentie in Australië hebben zondag bij de opening een minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne.
Meerdere inzittenden van rampvlucht MH17 waren onderweg naar de top in Melbourne, onder wie de internationaal vermaarde aidsonderzoeker Joep Lange uit Nederland.
Het nieuws dat deelnemers van conferentie in het ramptoestel zaten, sloeg vrijdag in als een bom, zei voorzitter van het Aids Fonds Ton Coenen zaterdag.
Malaysia Airlines: vlucht 17 wordt vlucht 19
De vlucht van Malaysia Airlines van Amsterdam naar Kuala Lumpur krijgt een nieuw nummer. Vlucht 17 heet vanaf 25 juli vlucht 19. Het nummer is veranderd „uit respect voor de bemanning en passagiers” van het ramptoestel. Dat heeft de vliegmaatschappij zondag bekendgemaakt. Aan de verbinding verandert verder niets.
Het is gebruikelijk dat een vluchtnummer wordt veranderd na een ramp. Eerder dit jaar besloot Malaysia Airlines het vluchtnummer 370 (Kuala Lumpur-Peking) te veranderen. Dat toestel verdween van de radar en is nog altijd niet teruggevonden. De vlucht heet nu 318.
Cameron: Europa doet te weinig tegen Rusland
Europa doet te weinig tegen Rusland. Dat schrijft de Britse premier David Cameron in een artikel in de Britse krant The Sunday Times. Cameron wil dat Moskou de separatisten in Oekraïne niet langer steunt. „Als president Poetin zijn omgang met Oekraïne niet verandert, moeten Europa en het Westen onze omgang met Rusland veranderen”, vindt Cameron.
Cameron noemt geen namen, maar schrijft dat hij „de terughoudendheid aan het werk zag” bij een top van Europese regeringsleiders woensdag. „Elegante woorden en mooie verklaringen zijn geen vervanger voor echte actie”, aldus de Britse premier. Hij benadrukt dat hij geen militair ingrijpen wil „maar het is tijd om onze macht, onze invloed en onze middelen te laten gelden”.
Volgens Cameron kan Europa wel zijn economie gebruiken om Rusland pijn te doen. „Onze economieën zijn sterk en worden sterker. En toch doen we soms alsof wij Rusland meer nodig hebben dan dat Rusland de Europese markten, Europees kapitaal, onze kennis en technologische expertise nodig heeft.”
De Britse premier eist dat onderzoekers direct bij de plek kunnen komen waar donderdag het vliegtuig van Malaysia Airlines neerstortte. De rampplek mag niet worden geschonden. „De stoffelijke overschotten moeten worden geïdentificeerd, ze moeten met respect en waardigheid worden behandeld en ze moeten worden overgedragen aan de families.”
Kerkdienst Melbourne in teken van rampvlucht
De vliegramp met vlucht MH17 heeft wereldwijd tot een golf van verdriet geleid. Dat heeft aartsbisschop Philip Wilson zondag gezegd tijdens een speciale mis ter nagedachtenis aan de 298 slachtoffers van de crash, in het Australische Melbourne. Onder de doden zijn 27 Australiërs.
In Melbourne wordt een internationale conferentie over aids en hiv gehouden. Meerdere aidsonderzoekers op de rampvlucht kwamen uit Nederland, onder wie de internationaal vooraanstaande arts en hoogleraar Joep Lange. De aartsbisschop zei dat ze belangrijk werk verrichten.
De Australische premier Tony Abbott en zijn vrouw hebben een kerkdienst bijgewoond in Sydney die in het teken stond van de vliegramp.
Kamer wil worden bijgepraat over ramp
Een meerderheid in de Tweede Kamer wil maandag bijgepraat worden over de vliegtuigramp in Oekraïne en de stappen die het kabinet heeft ondernomen. VVD en PvdA hebben daar een voorstel voor gedaan.
De partijen willen van de ministers Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) de laatste ontwikkelingen horen. Ze onderbreken daarvoor het zomerreces. Kamerlid Louis Bontes deed afgelopen week al een poging om de Kamer te laten terugkeren van reces, maar toen was daar nog geen meerderheid voor.
De openbare briefing staat maandag gepland van 10.00 tot 12.00 uur en namens het kabinet komen premier Mark Rutte en minister Opstelten, aldus een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie.
„Rusland leverde raketten en bemanning”
Oekraïne zegt over „overtuigend bewijs” te beschikken dat Rusland een doorslaggevende rol heeft gespeeld bij het neerschieten van het Malaysia Airlines-vliegtuig boven Oekraïne, waardoor 298 mensen zijn omgekomen. Dat heeft het Oekraïense hoofd van de contraspionagedienst zaterdag gezegd.
Volgens Vitali Najda heeft Kiev bewijs dat drie zogeheten BUK-raketsystemen Oekraïne waren binnengekomen vanuit Rusland, samen met een driekoppige bemanning. „We hebben overtuigend bewijs dat deze terreurdaad is gepleegd met hulp van Rusland. We weten nu zeker dat de bemanning van het raketsysteem bestond uit inwoners van Rusland”, aldus Najda op een persconferentie in Kiev.
Volgens Najda zijn de drie raketsystemen inmiddels terugverplaatst naar Rusland. Hij liet beelden zien van de systemen op verschillende locaties. Najda riep Rusland op de namen van de bemanningsleden bekend te maken, zodat ze kunnen worden ondervraagd.
VS bezorgd over mogelijke misstanden rampplek
De Verenigde Staten zijn „erg bezorgd” over de vermeende misstanden op de plaats waar vlucht MH17 is neergestort in Oekraïne. Dat zei de Amerikaanse minister John Kerry (Buitenlandse Zaken) in een gesprek met zijn Russische collega Sergej Lavrov, maakte het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bekend.
„Deel kamer mogelijk eerder terug van reces”
Een deel van de Tweede Kamer komt mogelijk eerder terug van reces om de vliegramp in Oekraïne te bespreken. Dat meldde de partij Voor Nederland (VNL) van oud-PVV’er Louis Bontes in de nacht van zaterdag op zondag.
Bontes deed vorige week al een poging de Tweede Kamer bijeen te laten komen. „Er bleek toen geen meerderheid te zijn. Inmiddels ziet het er naar uit dat naast VNL ook de VVD en de PvdA toch nader geïnformeerd willen worden door de ministers van Buitenlandse Zaken en de minister van Veiligheid en Justitie”, aldus een schriftelijke verklaring van de partij.
Kremlin: Poetin en Rutte op één lijn
Het „zeer intense” telefoongesprek tussen premier Mark Rutte en president Vladimir Poetin haalde in Rusland op een andere manier de media dan in Nederland. Volgens de persdienst van het Kremlin zitten de leiders op één lijn, blijkt uit een officiële verklaring die werd overgenomen door persbureau ITAR-TASS.
Poetin en Rutte „benadrukten dat er een internationaal onderzoek moet worden uitgevoerd door de Internationale Organisatie voor de Burgerluchtvaart (ICAO), met deelname van alle belanghebbende partijen”, citeert het persbureau uit de bondige verklaring van de presidentiële persdienst. Ook benadrukten de leiders volgens het Kremlin dat al het nodige gedaan dient te worden om te zorgen dat internationale experts toegang krijgen tot het rampgebied.
Rutte stelde zaterdag ook al dat Poetin tijdens het gesprek had toegezegd „alles te doen”. Volgens de premier ging het om een „zeer intens telefoongesprek” waarbij hij de Russische president opriep zijn invloed aan te wenden om ervoor te zorgen dat Nederlandse lichamen snel van de rampplek in Oekraïne worden weggehaald. De zorgen van de premier werden niet meegenomen in de Engelstalige persverklaring van het Kremlin.