„Vandaag de koffers pakken, morgen eeuwigheid”
APELDOORN. Woorden schieten tekort, stelt dr. A. J. Plaisier, scriba van de generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland, in reactie op de vliegramp in Oekraïne. „Wij denken aan de nabestaanden. En bidden voor hen. Wij zullen dat ook doen, zondag, wanneer we als gemeente samenkomen. Als we het ”Heer, ontferm U” bidden.”
Hoe is dit mogelijk, vraagt dr. Plaisier zich af. „In wat voor wereld leven wij? Een wereld die er niet veiliger op wordt. Waar veel geweld is, waar wapens in verkeerde handen kunnen komen, waar chaos en strijd voor gevaar zorgen, waar ondanks veiligheidsmaatregelen mensen nergens meer veilig lijken te zijn. Zo is het altijd geweest, en het lijkt erop dat dit alleen maar ernstiger vormen aanneemt.”
Ook vanuit de Hersteld Hervormde Kerk wordt meegeleefd met de nabestaanden. „Wij hopen hen zondag in onze gebeden op te dragen. En dat zal in alle gemeenten gebeuren”, verwacht ds. R. W. Mulder, scriba van de generale synode. „Dit bericht heeft geweldige impact. Het is een grote roepstem, zeker zo aan het begin van de vakantie. Het roept de vraag op: hoe ga je op reis en waarheen? Deze mensen gingen op reis en moesten de grote reis naar de eeuwigheid maken, zoals wij dat zeggen. Aangrijpend.”
Iedereen is geschokt, reageert de preses van de laatste synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken, ds. D. Quant. „Hier stonden ineens 300 mensen voor de eeuwigheid. Zo kan ons leven gaan: vandaag de koffers pakken, morgen eeuwigheid. Dat is een ontstellend gegeven.”
In de prediking zal in „vele” kerken worden stilgestaan bij de ramp, zegt ds. Quant. „Zondag zullen over heel de wereld gebeden opstijgen voor de nabestaanden. De vraag zal ook bovenkomen hoe de Almachtige dit kan toelaten. Ik zie de ramp als een signaal van boven: alle rumoer van deze wereld leidt alleen maar ten oordeel.”
Ook ds. J. J. van Eckeveld, preses van de laatste synode van de Gereformeerde Gemeenten, wil er zondag in de prediking „de nadruk op te leggen dat de Heere in Zijn regering van deze wereld voor ons niet te begrijpen is. Zoals de bekende Engelse hymne zegt: God moves in a mysterious way. Wie zal de Heere kunnen doorgronden? Toch regeert Hij en zal Zijn doel bereiken. Het loopt Hem nooit uit de hand en door alles heen zal Gods welbehagen door de handen van Christus gelukkig voortgaan.”
Ds. Van Eckeveld wil in het gebed ook „het beproefde volk van Oekraïne, waar de Heere ook Zijn kinderen heeft”, opdragen. „Daarbij hopen we ook de diep beproefde families te gedenken, die geliefden moeten missen.”
Vrijdag en zaterdag hebben verschillende Nederlandse kerken hun deuren opengezet voor het publiek om er naar aanleiding van de ramp te kunnen mediteren of bidden. Verdriet is er in het bijzonder in de Nederlands gereformeerde kerk Rijnwaarde in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn. Twee jongeren uit die gemeente kwamen bij de ramp om.
Vooral in Noord-Brabant waren de kerken actief. Een flinke groep omgekomen passagiers kwam daar vandaan. In rooms-katholieke kerken in onder meer Eindhoven en ’s-Hertogenbosch werd vrijdag voor slachtoffers gebeden. De Nederlandse Bisschoppenconferentie heeft met „grote ontsteltenis kennisgenomen” van het bericht over de ramp, zo liet kardinaal Eijk vrijdag weten.
De priesters en predikanten die in het stiltecentrum op Schiphol werken, zijn nu betrokken bij de begeleiding van de nabestaanden, meldde een van hen.
De Evangelische Alliantie, de Europese Raad van Kerken en de Wereldraad van Kerken hebben vrijdag hun meeleven met de nabestaanden uitgesproken.