Binnenland

Slachtoffers ramp krijgen gezicht en verhaal

RIJSWIJK (ANP). Nauwelijks een etmaal na de ramp met het vliegtuig van Malaysia Airlines in Oekraïne krijgen veel van de zeker 189 Nederlandse slachtoffers een gezicht. Op websites, sociale media en gedenkplaatsen bij scholen en sportclubs staan nabestaanden, familie en vrienden stil bij hun leven en plotselinge dood. Iedereen kent wel iemand die is omgekomen, zo lijkt het.

18 July 2014 15:35Gewijzigd op 15 November 2020 11:58
beeld ANP
beeld ANP

Veel gemeenten waar slachtoffers woonden, zoals Naarden, Volendam, Rotterdam en Den Haag, hebben een condoleancesite of een herdenkingsplek ingericht. Zo laat het stadsbestuur van Den Haag weten dat het „geschokt en diep geraakt kennis heeft genomen van de vliegramp in Oekraïne, waarbij ook Hagenaars om het leven zijn gekomen. In deze dagen van onuitsprekelijk groot verdriet leven wij intens mee met de nabestaanden van alle slachtoffers”.

In Neerkant (Noord-Brabant) is basisschool St. Wilibrordus vrijdagavond open om zes leden van één gezin te herdenken. „Een vader, moeder en hun vier kinderen. Door het noodlot uit onze hechte gemeenschap weggerukt. Het is bijna niet te beseffen”, aldus burgemeester Hilko Mak van Deurne waar Neerkant onder valt. Drie omgekomen leerlingen van het Minkema College in Woerden worden vrijdag op de school herdacht.

De populaire Volendamse band 3JS betreurt in een tweet de dood van vrienden. „Onze collega-muzikant-vriend Cor Pan met zijn vriendin Neeltje ook zomaar uit het leven getrokken. Sterkte aan familie, vrienden en bandleden.” Bij een gesloten bloemenwinkel in het dorp zijn bloemen neergelegd voor de twee eigenaars die bij de crash zijn omgekomen. Ook op tal van andere plaatsen liggen bloemen: bij vertrekhal 3 op Schiphol, bij sportclubs, gemeentehuizen, op scholen en kantoren.

Personeel van een Spar-supermarkt in Amstelveen rouwt om de dood van medewerkster Sherryl. Ze verkocht elke zaterdag fruit om zo het dure ticket bij elkaar te sparen. „We gaan je ontzettend missen en zullen altijd aan jou blijven denken”, zo staat op de Facebookpagina. Ook de ouders en broer van Sherryl zaten in het vliegtuig. Burgemeester Joyce Sylvester van Naarden gedenkt een jonge moeder die met drie jonge kinderen in het ramptoestel zat: „Het is een nachtmerrie”. Haar ambtgenoot in Amstelveen, Mirjam van ’t Veld, heeft nabestaanden van een Amstelveens gezin haar steun betuigd.

Eerste-Kamerlid Willem Witteveen van de PvdA zat ook in het toestel. De 62-jarige Rotterdammer was ook hoogleraar rechtstheorie en retorica aan de universiteit van Tilburg. Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol liet weten „ontsteld te zijn door dit bericht”. Een andere bekende Nederlander die is omgekomen is Joep Lange, internationaal geroemd om zijn onderzoek naar hiv en aids. Lange (60) was met veel andere deskundigen op weg naar de Internationale Aids Conferentie in Melbourne. Lousewies van der Laan en Boris van der Ham van D66 staan in tweets stil bij de dood van Pim de Kuijer. De omgekomen lobbyist voor het Aidsfonds liep stage bij voormalig politica Van der Laan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer