Buitenland

Nieuwe ronde in stoelendans EU

BRUSSEL (ANP). Wie wordt de opvolger van EU-buitenlandbaas Catherine Ashton? En welk EU-land weet nog meer een mooie post in Brussel binnen te slepen? Daarom draait het allemaal om woensdag als de regeringsleiders en staatshoofden van de 28 EU-landen weer in Brussel zijn. Het is een nieuwe ronde in de Europese stoelendans en misschien de laatste.

15 July 2014 18:24Gewijzigd op 15 November 2020 11:54

De Luxemburger Jean-Claude Juncker is al zeker van een hoge EU-post. Hij werd dinsdag door het Europees Parlement gekozen als de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Hij kan nu zijn team met 27 andere EU-commissarissen (voor elk land één) gaan samenstellen.

Maar wie welke post zal krijgen, hangt ook af van wie de opvolger wordt van Herman Van Rompuy, de voorzitter van de Europese Raad. Bovendien is de functie van de Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid een zware positie en landen zullen die niet aan een ander gunnen zonder daar iets voor in de plaats te krijgen. En dus is het zeker niet Juncker alleen die beslist wie er de komende 5 jaar in Brussel zit.

De helft van de 28 EU-landen heeft al formeel een kandidaat naar voren geschoven. Nederland niet, maar het kabinet zou azen op een mooie post voor minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem.

Ondertussen gonst het van de namen van andere kanshebbers voor verscheidene functies. Zo werd premier Mark Rutte getipt voor een topjob waarover hij zelf zei nooit gevraagd en niet voor in de markt te zijn. Ondanks deze geruchtenmachine zou Europa Europa niet zijn als er tijdens het overleg achter gesloten deuren toch verrassende en niet verwachte kandidaten naar voren worden geschoven.

Of de leiders er woensdag over alle Brusselse topjobs een beslissing nemen, is de hamvraag. Er bestaat een kans dat alleen de nieuwe EU-buitenlandchef wordt aangewezen.

In zijn uitnodigingsbrief liet voorzitter Van Rompuy in het midden of er besluiten vallen. Hij kreeg de opdracht uit te zoeken hoe de andere banen verdeeld zouden kunnen worden. „Ik informeer u over de intensieve gesprekken die ik hierover heb gevoerd”, schreef hij de leiders.

Het Europees Parlement zal na de zomer de kandidaat-EU-commissarissen horen voordat het in oktober over de samenstelling van de Europese Commissie in zijn geheel stemt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer