Steeds meer nominaties voor EU-commissaris
BRUSSEL (ANP). Steeds meer EU-landen maken bekend wie zij voordragen als Europees Commissaris. In november loopt de termijn van de huidige Europese Commissie onder leiding van Portugees José Manuel Barroso af. Dinsdag werd de Luxemburger Jean-Claude Juncker door het Europees Parlement benoemd als zijn opvolger. Woensdag praat Juncker op een speciale, informele EU-top met de regeringsleiders en staatshoofden van de 28 EU-landen over de verdeling van de Brusselse banen.
De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, telt 28 leden, inclusief de voorzitter. Elk EU-land levert dus één commissaris. In totaal hebben nu 14 landen een kandidaat-EU-commissaris naar voren geschoven.
Luxemburg heeft met Juncker het voorzitterschap in handen. Groot-Brittannië stuurt de relatief onbekende Lord Jonathan Hill, voormalig kabinetsmedewerker van premier John Major, naar Brussel. Oostenrijk, Duitsland, Kroatië en Slowakije vinden dat de huidige commissarissen (Johannes Hahn, Günther Oettinger, Neven Mimica en Maros Sefcovic) een nieuwe termijn verdienen. Letland, Estland en Finland sturen oud-premiers naar Brussel: Valdis Dombrovskis, Andrus Ansip en Jyrki Katainen.
Ierland stuurt een oud-minister, Phil Hogan, evenals Malta die Karmenu Vella naar voren schuift voor een Brusselse post. Tsjechië kiest voor de socialist en oud-minister Pavel Mertlík. Ook Litouwen stuurt een oud-minister (Vytenis Andriukaitis), net als Polen die de huidige minister van Buitenlandse Zaken Radoslaw Sikorski heeft genomineerd om EU-buitenlandbaas te worden.
Alle voorgestelde kandidaten zijn man. Dat stelt Juncker voor een probleem omdat hij ook capabele vrouwen nodig heeft in zijn team. Het EU-parlement zal niet instemmen met een Europese Commissie met weinig vrouwen, waarschuwden Europarlementariërs vast.
Er gaan wel namen van vrouwelijke kandidaten rond, maar deze zijn nog niet officieel voorgedragen. Zo gooit de Belgische Europarlementariër en kopstuk van de Vlaamse christendemocraten CD&V Marianne Thyssen hoge ogen. Zweden zou de huidige EU-commissaris Cecilia Malmström weer willen voordragen. Bulgarije zou dat willen doen met zijn EU-commissaris, Kristalina Georgieva. Zij wordt zelfs genoemd als mogelijke EU-buitenlandchef. Voor die post zoemt ook de naam van de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Federica Mogherini rond.
Nederland houdt ondertussen de kaken flink op elkaar. Desalniettemin weet eigenlijk iedereen al dat het kabinet inzet op een mooie post voor PvdA-minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem.