Dik (CU): Verspilling van voedsel kan minder
DEN HAAG. In Nederland kan jaarlijks heel wat minder voedsel verspild worden. Dat schrijft CU-Kamerlid Dik-Faber in een initiatiefnota die zij bij de Kamer heeft ingediend.
Volgens Dik moet er een zogeheten Good Samaritan Law komen, die bepaalt dat de overheid onder bepaalde voorwaarden de aansprakelijkheid van door supermarkten gedoneerd voedsel overneemt. Op die manier kunnen winkels voedsel dat „over de datum” is, maar desondanks nog goed eetbaar, zonder risico’s afstaan aan behoeftigen.
Dik lanceert dit plan, naast vele andere gedetailleerde voorstellen om voedselverspilling tegen te gaan, in een zogeheten initiatiefnota waarmee ze woensdag naar buiten trad. De Tweede Kamer zal deze nota over enige tijd in behandeling nemen en er waarschijnlijk een debat aan wijden. Een initiatiefnota kan een eerste stap zijn op weg naar een wetsvoorstel of initiatiefwetsvoorstel.
Het achterliggende jaar trad Dik vaker naar buiten met ideeën om voedselverspilling tegen te gaan. Met het indienen van de initiatiefnota zet zij een nieuwe stap om tot concrete verbeteringen in de regelgeving te komen.