Europese beurzen collectief omlaag
AMSTERDAM (ANP). De Europese beurzen stonden dinsdagmiddag collectief in de min. In Amsterdam werden de maatregelen waarmee Philips de prestaties van zijn gezondheidszorgtak wil verbeteren positief ontvangen. Air France-KLM ging daarentegen hard onderuit door een winstwaarschuwing.
De AEX-index noteerde omstreeks 15.50 uur een verlies van 0,6 procent op 411,52 punten. De MidKap zakte 1,8 procent tot 629,41 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stonden 0,8 tot 0,9 procent lager.
Philips was met een plus van 3 procent een van de enige twee winnaars in de AEX. Het elektronicaconcern meldde voorbeurs teleurstellende resultaten van de tak Healthcare, maar gaf ook aan dat de teugels bij het onderdeel stevig worden aangetrokken.
Heineken profiteerde van positieve uitspraken van analisten van Kepler Cheuvreux, die adviseerden het aandeel van de brouwer te kopen. Heineken steeg 1,7 procent. SBM Offshore was met een min van 4 procent de sterkste daler in de AEX.
In de MidKap ging BAM voor de tweede dag op rij hard onderuit. Het bouwbedrijf krabbelde na de ochtendhandel wel iets uit het dal, maar het aandeel leverde nog altijd 8 procent aan beurswaarde in. Een forse winstwaarschuwing had maandag al voor een koersval van 29 procent gezorgd. Branchegenoten Ballast Nedam en Heijmans deelden in de malaise, met minnen van respectievelijk 6 en 4 procent.
Air France-KLM leverde ruim 7 procent in. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie verlaagde dinsdag de winstverwachting voor dit jaar. Vooral bij het vrachtvervoer en op de langeafstandsvluchten valt de vraag tegen.
Het bericht dat de werkgelegenheid voor uitzendkrachten in de afgelopen tijd stevig verder is gegroeid, hielp de koersen van uitzenders aan het Damrak niet vooruit. Randstad daalde met 2,8 procent. Branchegenoot USG People leverde in de MidKap 3,5 procent in.
De euro was met 1,3605 dollar evenveel waard als bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 103,93 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper en kostte 109,87 dollar per vat.