Binnenland

Brandweer blij met Heuvelruggemeente

Nog even wachten tot 19 januari, dan weten de inwoners van Maarn, Amerongen, Leersum, Doorn en Driebergen (MALDD) of er een Heuvelruggemeente komt. Provinciale Staten spreekt zich dan uit over een definitieve herindeling. Voor de brandweer zal het gunstig zijn, zegt Harm Stoel, brandweercommandant in Maarn.

Evert Barten
2 January 2004 20:47Gewijzigd op 14 November 2020 00:51

Mag de bevolking van de MALDD-gemeenten in verschillende referenda negatief geoordeeld hebben over de komende herindeling, Stoel ziet de samenvoeging wel zitten. „Vooral op bestuurlijk niveau zal er veel in positieve zin veranderen. Straks hoeven we bijvoorbeeld niet meer af te spreken wie er naar een bepaalde brand toegaat.” Hij doelt op de hectische momenten wanneer een brand ergens tussen twee dorpen uitbreekt. Het is soms niet duidelijk welk korps moet uitrukken. „In één grote gemeente zal alles vanuit een coördinatiecentrum geregeld worden. Dan weet iedereen precies waar hij aan toe is.”

De commandant hoopt dat de vrijwillige brandweer een meer volwaardige positie krijgt in de nieuwe gemeente. „We zijn helemaal afhankelijk van de vrijwilligers. Die doen gelukkig iedere keer geweldig hun best, maar meer beroepsmensen zou mooi zijn. En met de Heuvelruggemeente is het heel waarschijnlijk dat er een beroepskern gevormd wordt.”

Stoel ziet in de brandweerorganisatie een koude en een warme kant. Aan de warme kant, het veldwerk, zal er volgens de commandant weinig veranderen. „De vrijwilligers zullen de brandjes wel blijven blussen. Aan de koude kant, bestuurlijk dus, kunnen er gigantische slagen gemaakt worden. Denk alleen maar eens aan huisvesting. In de dorpen staan over het algemeen gedateerde gebouwen. Enkele kunnen misschien samengevoegd worden, waardoor voor andere kazernes geld beschikbaar komt om ze op te knappen.”

De muziekvereniging in Doorn, het koninklijk muziekgezelschap ”De Harmonie”, kan ook nog niet ongerust worden over de komende herindeling. Secretaris John van Diejen heeft er zelfs nog niet echt over nagedacht. „Misschien wordt het wel tijd om erover na te denken, maar zo’n vaart zal het niet lopen. Ik zie onze vereniging echt niet opgaan in één grote vereniging. Ieder dorp zal zijn eigen muziekvereniging behouden.”

Net als commandant Stoel denkt Van Diejen dat de grootste veranderingen op bestuurlijk vlak zullen plaatsvinden. „En of dat nu positief of negatief is, dat zullen we wel zien.” Nu al hebben de muziekverenigingen in de verschillende dorpen nauw contact met elkaar. Van Diejen: „We ondersteunen elkaar zo veel mogelijk, zowel met mensen als met instrumenten. Als ze in Amerongen een speler nodig hebben, sturen we er een. Ook lenen we wel eens wat, omdat sommige instrumenten erg duur zijn.”

Bang voor gezichtsverlies is Van Diejen niet. „Ieder dorp zal zijn eigen gezicht behouden, dus ook zijn eigen muziekvereniging. Dat hoort bij een dorp of stad. Ze zullen ook niet alle sportverenigingen bij elkaar stoppen.”

Een heel andere mening heeft A. C. Looij uit Leersum. Winkelend in de plaatselijke supermarkt legt hij uit waarom het een puinhoop zal worden. „Als goeddraaiende gemeente gaan wij zo meteen de lasten dragen van bijvoorbeeld Driebergen, dat met een miljoenenproject gaat starten. Hun financiële problemen worden dan ook onze problemen.”

De herindeling kan pas slagen als alle neuzen dezelfde kant op staan, vindt Looij. „Dan moeten we ons eerst afvragen wat we voor elkaar kunnen betekenen. Er kan best geld verdiend worden, bijvoorbeeld bij de brandweer en andere instanties, zoals Gemeentewerken. Gezamenlijk spullen inkopen levert altijd geld op.”

Herindeling is volgens Looij niet nodig, omdat de huidige samenwerking met wat meer inspanning beter kan. „Maar dan moeten de ambtenaren er wel helemaal voor gaan. Als ze dat niet doen, komt er van de herindeling ook niets terecht.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer