Nederland krijgt uitnodiging slavernijclaim
PARAMARIBO (ANP). Ruim 150 jaar na de afschaffing van de slavernij wordt Nederland gevraagd om te komen praten over herstelbetalingen. Het samenwerkingsverband van Caribische landen Caricom stuurt Nederland als oud-kolonisator van Suriname binnenkort een aanklacht voor zijn rol in de slavernijperiode.
Tegelijkertijd nodigt de organisatie Nederland uit om daar in een conferentie met andere betrokken landen over te komen praten. Ook Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje en Portugal zullen zo’n uitnodiging ontvangen.
De conferentie zal eind 2014 of begin 2015 worden gehouden. Als de Europese landen niet ingaan op het onderhandelingsverzoek, zullen de voormalige koloniën naar de rechter stappen.
Het besluit om de regeringen formeel aan te schrijven is genomen door de leiders van de Caribische Gemeenschap (Caricom) die afgelopen week bijeen waren in Antigua en Barbuda. Zij hebben ook afgesproken om op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties het onderwerp van de herstelbetalingen aan te kaarten.
In maart van dit jaar maakten de Caribische staatshoofden al bekend, dat ze de Europese landen verantwoordelijk houden voor slavernij en genocide op de inheemse bevolking. De Caribische bevolking heeft volgens hen nog steeds last van de gevolgen. Het gaat onder meer om achterstanden op het gebied van gezondheidszorg en onderwijs. De herstelbetalingen zijn bedoeld om hier verbetering in te brengen.
Voor de zaak heeft Caricom het Britse advocatenkantoor Leigh Day ingehuurd. Dit kantoor heeft in 2012 succes geboekt in een schadevergoedingszaak van slachtoffers van de Britse onderdrukking van de Mau Mau-opstand in de jaren 50 in Kenia.