Illegaal door verkeerd geboortetijdstip
APELDOORN. Ondanks dat China eind vorig jaar het eenkindbeleid wettelijk versoepelde, worden er nog altijd boetes uitgedeeld aan ouders die een tweede kind kregen. De reden: het tijdstip van geboorte was te vroeg.
Een van de vrouwen die hiermee te maken kregen is Liu Li uit Taizhoui, in de oostelijke provincie Zhejiang. Ze kwam deze week aan het woord op de website van Caixinonline. Begin dit jaar viel er een vette boete van 200.000 yuan (bijna 24.000 euro) bij haar en haar man op de deurmat. Reden: haar tweede kind was geboren voordat de lokale autoriteiten wettelijk hadden geregeld dat ze een tweede kind mocht hebben.
Liu Li was razend, want haar kind was geboren op 28 december 2013 en dat was precies de dag dat het Chinese Volkscongres in zijn vergadering een wetsvoorstel van de regering van 12 november goedkeurde, waardoor het hebben van twee kinderen dus formeel was geregeld. De wet staat sindsdien bekend als “dandu” en dat is mandarijn voor echtparen waarvan tenminste één partner zelf één kind was – een harde voorwaarde voor het mogen hebben van een tweede kind.
Intussen zeiden ook lokale besturen uit andere delen van het land tijd nodig te hebben om de details van de nieuwe wet te verwerken. Vooral de vaststelling van het moment waarop de wet in werking zou treden kostte meer tijd. In hoeverre bij deze obstructie ook belangen van aborteurs en controleurs van de familieplanningbureaus meespeelden is niet te zeggen maar dat ligt wel voor de hand.
Hoe het ook zij, in Zhejiang werd de wet pas op 17 januari van dit jaar van kracht en daarom was de geboorte van Liu Li’s kind –op 28 november– toch illegaal, zo vonden de autoriteiten.
Tal van echtparen in China kampen met hetzelfde probleem als Liu Li. Eind april stuurden maar liefst 2750 paren een petitie naar de centrale regering in Peking met het verzoek hen te helpen om van de opgelegde boetes af te komen.
Slechts twee provincies –Anhui in het oosten en Hubei in het midden van het land– besloten de datum van in werking treding van de wet gelijk te laten lopen met die waarop de partij vorig jaar het besluit tot wetswijziging nam: 12 november 2103.
Liu Li liet het er niet bij zitten en vroeg een plaatselijke rechtbank haar zaak te behandelen. Die stemde daarmee in en zodoende zal er binnenkort uitsluitsel komen over de illegale status van haar kind en over wat er met de boete moet gebeuren.