NZa en justitie verhelderen taakverdeling bij zorgfraude
DEN HAAG. De werkafspraken die de Nederlandse Zorgautoriteit en justitie maken bij het aanpakken van zorgfraude komen duidelijk op papier te staan.
Vóór 1 oktober wordt de taakverdeling tussen beide vastgelegd in een nieuw protocol. Die verzekering gaf minister Schippers (VWS) dinsdag aan de Tweede Kamer. Het nieuwe protocol moet voorkomen dat er misverstanden ontstaan over de manier waarop de NZa en het openbaar ministerie omgaan met vermoedens van zorgfraude.
De afgelopen weken ontstond er ophef over een boete van 2,5 miljoen euro die de NZa dit voorjaar oplegde aan het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Dat gebeurde nadat een externe accountantscommissie concludeerde dat het ziekenhuis de afgelopen jaren ruim 24 miljoen euro aan onjuiste declaraties had ingediend bij zorgverzekeraars.
De top van het ziekenhuis nam die conclusie over, maar weet de fouten vooral aan het complexe systeem waarin ziekenhuizen de uitgevoerde medische verrichtingen moeten registreren. De instelling erkende wel dat de financiële registratie en de controle daarop te vaak de sluitpost zijn geweest, maar stelde dat er van opzet of fraude geen sprake was. Ook de commissie die het onderzoek deed, kwam tot die slotsom.
Met het opleggen van de boete leek de zaak gesloten, totdat RTL Nieuws eind juni meldde dat justitie zich in de kwestie gepasseerd zou voelen. De omroep citeerde een persofficier van het OM die de NZa solistisch optreden in de zaak verweet. Doordat de zorgautoriteit op eigen houtje zou hebben besloten een boete op te leggen, had het OM het nakijken, aldus de woordvoerster.
In antwoord op Kamervragen onderstreepte Schippers dat de NZa volgens de bestaande werkafspraken niet was gehouden de zaak aan te kaarten bij het OM. De toezichthouder hoefde volgens haar geen aangifte te doen, omdat er van opzet geen sprake bleek te zijn. Dinsdag erkende zij in een Kamerdebat wel dat een deel van de taakverdeling tussen het OM en de NZa berust op mondelinge afspraken. Om de transparantie te bevorderen, worden de afspraken vóór 1 oktober op papier gezet.
Overigens is ook het functioneren van de NZa op dit moment voorwerp van onderzoek. Een commissie onder leiding van voormalig topambtenaar Borstlap gaat na of het klopt dat de toezichthouder de privacybescherming van vertrouwelijke, medische gegevens jarenlang heeft verwaarloosd. Ook wordt onderzocht of de toezichthouder zich voldoende onafhankelijk heeft opgesteld bij het uitbrengen van rapporten over de financiële situatie van ziekenhuizen en bij het beoordelen van subsidieaanvragen door ziekenhuizen.
De top van de NZa trad onlangs af na onthullingen over het declareren van dienstreizen.