Politiek

Nederland zet in op hoofdprijs in Brussel

DEN HAAG/BRUSSEL (ANP). De verdeling van de belangrijkste politieke posten in Brussel bereikt haar climax. Vrijdag beslissen de EU-leiders vrijwel zeker dat de Luxemburger Jean-Claude Juncker de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie wordt. Mogelijk hakken ze dan ook de knoop door over andere toonaangevende functies.

26 June 2014 15:04Gewijzigd op 15 November 2020 11:33

Premier Mark Rutte zet in op een invloedrijke portefeuille in de Europese Commissie, liefst in de financieel-economische hoek. Maar of het gaat lukken een dergelijke hoofdprijs binnen te slepen, is nog maar de vraag. Dat het een PvdA’er moet worden na 15 jaar een VVD’er als Europees Commissaris, staat eigenlijk wel vast.

De voornaamste Nederlandse troef lijkt minister Jeroen Dijsselbloem. Hij is volgens bronnen gegadigde voor de post van commissaris voor de euro (tot voor kort was dat begrotingstsaar Olli Rehn). Ook het permanente voorzitterschap van de Eurogroep (ministers van Financiën van de eurolanden) is een mogelijkheid. Maar hiervoor zouden inmiddels kansrijke kapers op de kust zijn, zoals de Spaanse minister Luis de Guindos.

Dat Dijsselbloem dolgraag wil, valt af te leiden uit de openlijke knieval die hij woensdag voor Juncker maakte. Een maand of 5 terug noemde hij hem nog „een verstokte roker en drinker”, maar daarvan heeft de PvdA-bewindsman inmiddels volop spijt. Dat kan moeilijk anders gezien worden dan als een poging om de straks zeer machtige Luxemburger te vriend te houden. Dat Rutte vrijwel tegelijk zijn steun voor de kandidatuur van Juncker uitsprak en hem een „vriend van Nederland” noemde, zal evenmin toeval wezen.

Mocht de poging om Dijsselbloem op een hoge Brusselse post te krijgen stranden, dan is zijn partijgenoot Frans Timmermans een alternatief, is de verwachting op het Binnenhof. De minister van Buitenlandse Zaken zou EU-buitenlandchef Catherine Ashton kunnen opvolgen. Zijn kansen lijken toegenomen nu zijn belangrijkste rivaal, de Poolse minister Radoslaw Sikorski, door een afluisterschandaal in opspraak is gekomen.

Mocht ook dat mislukken, dan zou de naam van Lilianne Ploumen weleens kunnen komen bovendrijven. Een van de voordelen van de PvdA-minister voor Handel en Ontwikkelingssamenwerking is dat ze vrouw is. En aan vrouwelijke kandidaten is bij de invulling van de Europese Commissie altijd gebrek. De huidige Nederlandse Europees commissaris Neelie Kroes (VVD) noemde Ploumen donderdag als mogelijke kandidate alvast „een goede vrouw”.

Mocht het vrijdag slechts om het voorzitterschap van de commissie gaan, dan is dat voor Nederland niet gunstig, denkt een ingewijde. Juncker kan dan namelijk meer op eigen houtje gaan beslissen en Rutte komt er veel minder aan te pas.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer