Binnenland

Waddenstranden ontruimd om waterhozen (video)

AMELAND (ANP). De stranden langs de Noordzee op Ameland en Schiermonnikoog zijn donderdagmorgen uit voorzorg ontruimd, nadat meerdere waterhozen waren langsgetrokken. Een woordvoerder van de politie sprak van „spectaculaire beelden”. Er waren waterhozen bij van enkele honderden meters hoog, zo blijkt uit veel foto’s die via Twitter worden verspreid.

26 June 2014 10:02Gewijzigd op 15 November 2020 11:33
Beeld ANP
Beeld ANP

Agenten en medewerkers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) hebben tegen strandgangers gezegd dat ze een veilig heenkomen moesten zoeken. „Een of twee” waterhozen trokken over Ameland zelf, zegt de politie. Het is nog niet duidelijk of die schade hebben aangericht. Er zijn voor zover bekend geen gewonden gevallen. De Kustwacht waarschuwt de scheepvaart voor het slechte weer.

Volgens het KNMI trekt een actief buiengebied over de Wadden, dat bovendien „blijft hangen”, aldus een woordvoerder. Een waterhoos ontstaat door de botsing van de koude bovenlucht met het relatief warme zeewater. In zo’n hoos kunnen flinke windsnelheden ontstaan. Een hoos blijft vaak boven water. „Daar kunnen ze weinig schade aanrichten. Maar soms trekken ze het land op. Dan heb je wel een probleem.” Het KNMI heeft voor Noord-Nederland en het Waddengebied de code geel (gevaarlijk weer) afgegeven.

Ameland werd de afgelopen decennia meerdere keren getroffen door water- of windhozen. Op 11 augustus 1972 trof een windhoos camping Duinoord op Ameland, waarbij waarbij 4 doden en ruim 100 gewonden vielen. Ook op 17 augustus 1992 viel er één dode en op 14 september 1997 was er vooral veel schade aan tenten en caravans. Dat er nu in korte tijd zo veel hozen worden waargenomen, is volgens het KNMI „wel bijzonder”.

Volgens de VVV op Ameland zorgen de hozen nog niet voor verontruste telefoontjes van toeristen. „In het ergste geval kunnen we straks de vissen van het strand oprapen”, zegt een woordvoerder. Op het eiland zijn volgens de VVV circa 15.000 toeristen. „De eilanders zijn wel gewend dat waterhozen zich voordoen. Zij kunnen toeristen wel op hun gemak stellen. Het gebeurt niet vaak dat de hozen de stranden bereiken. Het is nu ook heftiger dan normaal. Je wilt er ook niet onder staan als een hoos wel aan land komt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer