Operatie VS in Afghanistan werpt eerste vruchten af
In Afghanistan hebben Amerikaanse troepen de afgelopen weken zeker tien vermoedelijke islamitische extremisten gedood en ruim honderd verdachten gearresteerd. Dat heeft een militaire woordvoerder dinsdag bekendgemaakt.
De Verenigde Staten begonnen begin deze maand de grootste grondoperatie sinds de val van het Taliban-bewind twee jaar geleden, onder de naam Operatie Lawine. De operatie moet een halt toeroepen aan de Taliban en het terreurnetwerk al-Qaida, die in het oosten en zuiden van Afghanistan aan kracht winnen.
Bij de honderden zoekoperaties en patrouilles zijn ook grote hoeveelheden wapens in beslag genomen. Het zou gaan om honderden pistolen en geweren, granaten, munitie, raketwerpers en houwitsers. De wapens lagen verborgen op tientallen plekken.
Ongeveer 2000 van de 11.500 Amerikaanse manschappen in Afghanistan nemen deel aan de missie. Daarbij zijn ook Afghaanse strijdkrachten betrokken. Volgens de militaire woordvoerder zijn sinds het begin van Operatie Lawine twee Afghaanse militairen om het leven gekomen. Aan de kant van de Amerikanen zouden alleen gewonden zijn gevallen.
Overigens zullen woensdag 200 nieuwe Duitse militairen in het Noord-Afghaanse Kunduz officieel in de internationale veiligheidsmacht ISAF worden opgenomen. Tot nu toe was het werkterrein van de ISAF, die onder commando van de NAVO staat, beperkt tot Kabul en directe omgeving.
Door de verslechterende veiligheidssituatie gingen de NAVO en de VN-Veiligheidsraad in oktober akkoord met de uitbreiding van de inzet van ISAF in Noord-Afghanistan. Het nieuwe mandaat geldt voor twaalf maanden en kwam er mede op aandringen van de Afghaanse president, Karzai.
In Kabul zijn Karzai en honderden afgevaardigden uit het hele land al ruim twee weken aan het overleggen over de toekomst van Afghanistan. Op de vergadering van stamoudsten -loya jirga- moet men het eens worden over een nieuwe grondwet. Er zou vooral onenigheid zijn over de verdeling van de macht tussen president en parlement. Het is onbekend hoelang de besprekingen nog zullen duren.
Na ruim twee weken van onderhandelingen en discussie leken de 502 afgevaardigden bereid steun te verlenen aan het pleidooi van president Hamid Karzai voor een krachtig presidentieel systeem. Voorstanders van een parlementair systeem ondernamen alsnog pogingen om nieuwe amendementen in te dienen, maar kregen van commissievoorzitter Farooq Wardak te horen dat de microfoon was uitgeschakeld.
Karzai hamert erop dat een krachtig presidentschap de enige manier is om het sterk gedecentraliseerde land bijeen te houden. Verscheidene noordelijke krijgsheren die hun positie veroverden in de oorlog tegen de Sovjetbezetters en later de Amerikanen hielpen met het verdrijven van de Taliban, waarschuwen echter voor een dictatuur.