Kerk & religie
Jaarverslag ZGG: lagere inkomsten, vacatures blijven

De inkomsten van Zending Gereformeerde Gemeenten (ZGG) staan onder druk. Tegelijk blijft de zendingsorganisatie kampen met onvervulde vacatures, dat staat in het jaarverslag over 2013. Het jaarverslag is zaterdag gepresenteerd tijdens de landelijke zendingsdag van ZGG in Gorinchem.

Van onze verslaggever
Zending Gereformeerde Gemeenten presenteerde zaterdag op de zendingsdag in Gorinchem het jaarverslag over 2013. Foto: zendingswerk in Guinee.  beeld ZGG
Zending Gereformeerde Gemeenten presenteerde zaterdag op de zendingsdag in Gorinchem het jaarverslag over 2013. Foto: zendingswerk in Guinee. beeld ZGG

Via collecten, giften en acties komt er minder binnen schrijft ZGG: 10,3 procent minder dan in 2012. Maar 2012 was een jubileumjaar met extra hoge inkomsten, nuanceert ZGG. „Ten opzichte van eerdere jaren blijkt juist een stijging van deze baten: 5,3% ten opzichte van 2011.”

De baten uit nalatenschappen waren in 2013 uitzonderlijk laag: 44.000 euro, terwijl over meerdere jaren het gemiddelde van deze inkomstenbron 200.000 euro was. ZGG ondervond ook hinder van „de extreem lage rentestanden in Europa.”

ZGG zoekt naar nieuwe manieren om meer geld binnen te krijgen, meldt het jaarverslag. Zo is er een succesvol initiatief gestart waarbij oud ijzer wordt ingezameld.

ZGG gaf in 2013 17,5 procent minder geld uit aan zendingswerk. Een belangrijke reden hiervoor vormt het feit dat er veel vacatures op de zendingsvelden zijn. De kosten voor de organisatie in Nederland waren vooral lager vanwege een vacature missioloog en toeruster op het zendingsbureau in Woerden.

ZGG was in 2013 actief in Albanië, Ecuador, Guinee, Oost-Azië, Nigeria-Izi en Indonesië (Bali en Papoea). In Ecuador is het grootste team van ZGG werkzaam. In 2013 vonden drie uitzenddiensten plaats: naar Oost-Azië, Indonesië (Bali) en Guinee (Afrika).

In 2014 gaat ZGG extra aandacht besteden aan het doordenken van de zorg voor uitgezondenen en de begeleiding van zendingsteams. De opleiding van zendingswerkers en het theologisch onderwijs krijgt in het bijzonder aandacht.

Vanwege verwachte repatriëringen hoopt ZGG dat een aantal vacatures vervuld zal gaan worden. ZGG probeert jongeren vroeger te bereiken „door in te spelen op beroepsinteresse” en zij werkt in dat licht samen met de Jeugdbond van de Gereformeerde Gemeenten.

ZGG bereidt een „vernieuwing” van het zendingsblad Paulus voor, meldt het jaarverslag. En door het uitgeven van ondermeer boeken van zendingswerkers hoopt ZGG „een brede achterban te motiveren voor het zendingswerk.”

In Guinee en Nigeria gebruikt ZGG een nieuwe techniek om het Evangelie te verspreiden: sd-kaartjes in mobiele telefoons. Vroeger waren alleen cassettebandjes met ingesproken bijbelgedeelten beschikbaar. In het afgelopen jaar zijn deze bandjes gedigitaliseerd door een vrijwilliger in Nederland. Omdat de mobiele telefoon in landen als Guinee en Nigeria sterk in opkomst is, biedt „dit nieuwe mogelijkheden om het Woord door te geven”, aldus het jaarverslag.

De zusterkerk in Nigeria, NRC, ontwikkelt zich „tot een Afrikaanse kerk, met gereformeerde wortels”, schrijft ZGG. De NRC heeft veel te maken met „gezondheid- en welvaartpredikers.” De terreurdreiging vanuit het noorden van Nigeria waar moslimextremisten van Boko Haram actief zijn, kan „ook een onveilige situatie voor de gemeenten kan gaan opleveren. Deze zusterkerk heeft ons gebed nodig in deze dreigende omstandigheden.”

In 2013 is in de door het zendingswerk van ZGG ontstane zusterkerk GJRP veel aandacht besteed aan het feit dat het vijftig jaar geleden was dat ds. Kuijt met zijn helpers aankwam in de regio Abenaho, vaak aangeduid met Pass Valley.

De samenwerkingsovereenkomsten met Mission Aviation Fellowship (MAF) en Wycliffe Bijbelvertalers Nederland zijn in 2013 verlengd. ZGG ondersteunt ook de kleine gereformeerde theologische opleiding in het Franse Aix-en-Provence, evenals de uitgave van ”Dogmatique, un resumé” (een korte dogmatiek) door Comité d’Entraide Chrétienne Réformee.

ZGG geeft verder financiële steun aan een stichting die zorgt voor de verspreiding van theologische werken in een land waar openlijke evangelisatie verboden is. Het prekenboek ”Old Paths” van de Engelse bisschop J. C. Ryle wordt vertaald en een zestal preken uit dit boek is in de lokale taal van het land uitgegeven. Ook verleende ZGG financiële ondersteuning aan de vertaling van een studiebijbel in de Spaanse taal.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer