Opinie

Praktijk staat haaks op BEAM-onderzoek

Het EO-onderzoek naar jongeren en seksualiteit geeft een verkeerd beeld, stelt Kees van Helden.

Kees van Helden
20 June 2014 16:25Gewijzigd op 15 November 2020 11:27
beeld Dirk Hol
beeld Dirk Hol

EO-jongerenorganisatie BEAM heeft onlangs een onderzoek uitgevoerd onder 1900 christelijke jongeren (RD 4-6). De cijfers geven weer dat de achterban van de EO nog behoorlijk conservatief is. Het is echter de vraag, of dat wel juist is.

Als je samen verder wilt, is trouwen een must, zegt 89 procent van de BEAM-ondervraagden; 91 procent betrekt God bij zijn of haar liefdesleven, 77 procent vindt dat meiden zich niet te bloot moeten kleden, 75 procent vindt dat het prima is om in een relatie borsten of geslachtsdelen aan te raken en 88 procent vindt dat je geslachtsgemeenschap moet bewaren voor degene met wie je trouwt (of denkt te gaan trouwen).

Dit lijken hoopgevende cijfers. Je kunt er de conclusie uit trekken dat de jongeren normen en waarden hoog in het vaandel hebben staan. Dat 77 procent van de jongeren aangeeft dat meiden zich niet te bloot moeten kleden, is heel bemoedigend.

Elke jongen of man weet dat de wijze waarop een meisje gekleed is, iets met hem doet. Mannen reageren op wat ze zien, dat maakt iets in ze los. Bij meiden is dat anders, gevoelens worden pas voor de eerste keer losgemaakt bij aanraking en persoonlijke aandacht.

Uit neurologisch onderzoek (zie het boek ”Verstrikt”, uitg. Novapres) blijkt dat er bij zowel de jongen als het meisje door aanraking reacties optreden waardoor er een chemische verbinding in de hersenen ontstaat. Hoe verder je met elkaar op seksueel gebied gaat, hoe actiever de productie wordt van de stof oxytocine (bij de meiden) en vasopressine (bij de jongens).

Die stoffen geven een goed en fijn gevoel. Bij meerdere wisselende seksuele contacten wordt de productie van deze stoffen steeds lager, waardoor je jezelf steeds minder aan de ander kunt hechten.

Dit zet de BEAM-resultaten toch in een iets ander daglicht. Het percentage van 75 (jongeren die vinden dat het prima is om in een relatie borsten of geslachtsdelen aan te raken) is dus juist heel zorgelijk. Veel jongeren denken dus dat dit zonder negatieve gevolgen kan gebeuren.

EO-Jongerendag

Zaterdag was de veertigste editie van de EO-Jongerendag, waar 27.000 jongeren aanwezig waren. De achterban van BEAM, van de EO, was hier aanwezig.

Het was een mooie droge dag en ook niet te koud. Dit had gevolgen voor de kleding van de bezoekers. Veel meiden op de EO-Jongerendag volgden de mode van de strakke korte broek zonder broekspijpen, en doorschijnende shirtjes.

En dan te bedenken dat dit bij visueel ingestelde jongens gevoelens losmaakt die bedoeld zijn om te hebben binnen een veilige relatie als het huwelijk. Dat de wereld verandert, en ook de mode, is bekend. Dat is al jaren zo. Wij, als christenen, gaan daarin mee en vaak in gelijke tred met de niet-christen.

Uit gesprekken met jongeren op de stand van stichting Schreeuw om Leven bleek dat ze zich niet alleen liberaal kleden, maar ook dat ze liberaal denken. Verbijsterend was dat tientallen jongeren het standpunt hadden niet voor de afschaffing van abortus te zijn. Beter gezegd: als christen zijn ze tegen abortus, maar een niet-christen moet dit zelf weten en moet dus zelf kunnen kiezen of men een abortus wil.

Veel jongeren gaven aan dat wij, als christenen, niet moeten gaan zeggen dat een niet-christen geen mogelijkheid meer zou moeten hebben om abortus te laten plegen. Wel waren ze het ermee eens dat God de Schepper is van het leven en ook dat God zegt: Gij zult niet doden. Maar toch zou dat alleen voor christenen moeten gelden.

De jongeren vonden verder dat abortus in sommige gevallen wel gerechtvaardigd is. Bijvoorbeeld wanneer een meisje het kindje echt niet wil, als ze verkracht is, als ze een instabiele relatie heeft of na een zogenaamde onenightstand (eenmalige seksuele omgang).

Voorlichting

Van het conservatieve onderzoeksresultaat van BEAM blijft op die manier niet veel meer over. Meningen worden kennelijk gevormd op basis van de publieke opinie en niet op basis van Gods Woord.

Een paar stands verderop stond de organisatie Stop Aids Now!, waar het gebruik van condooms werd gepromoot om aids te kunnen stoppen.

Er is ook een Bijbelse lijn om aids te laten stoppen. Die is duidelijk anders dan het promoten van condooms en voorkomt ook aids.

Veel argumenten van jongeren over abortus en meningen over seksualiteit worden daarmee tenietgedaan: wacht met geslachtsgemeenschap tot je binnen de veilige grenzen van het huwelijk bent.

Met gemengde gevoelens gingen we na de EO-Jongerendag naar huis. Er is nog veel werk te doen, te beginnen met voorlichting op scholen en in kerken.

De auteur is werkzaam bij stichting Schreeuw om Leven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer