Hardorff-orgel Oosterlittens weer in gebruik
In het Friese Oosterlittens wordt vrijdagavond 20 juni het gerestaureerde Hardorfforgel opnieuw in gebruik genomen.
„We zijn als protestantse gemeente heel blij dat de restauratie nu gebeurd is”, zegt Pieter van Gunst, voorzitter van de orgelrestauratiecommissie. „Tien jaar geleden kon bij de grote restauratie van de St. Margrytkerk het orgel niet worden meegenomen. Hoewel het instrument uit 1867 dringend aan een opknapbeurt toe was, lieten de financiën het niet toe om ook die klus tot een goed einde te brengen.”
Noodgedwongen behielp de gemeente zich al jaren met een slecht functionerend orgel, „dat door lekkage voortdurend in ademnood verkeerde”, vertelt Van Gunst. „Al in 2002 had organist en orgeladviseur Jan Jongepier (1941-2011) in een rapport over het orgel geschreven dat het in zeer slechte staat verkeerde. Dat werd in de werkplaats van Bakker en Timmenga bevestigd.
In november 2013 begon de firma Bakker & Timmenga onder toezicht van orgeladviseur Theo Jellema met het demonteren van het instrument. In de orgelmakerij in Leeuwarden werden alle onderdelen aan een grondige inspectie onderworpen en gerestaureerd. „Het herstel van de lekkende windvoorziening vormde verreweg de grootste kostenpost. Bij de restauratie is ook de orgelkas van een nieuwe verflaag en bladgoud voorzien”, zegt Van Gunst.
Organist en adviseur Theo Jellema neemt bij de ingebruikname het muzikale deel voor zijn rekening. Het Hardorff-orgel heeft de volgende dispositie: Hoofdwerk: Prestant 8 voet, Bourdon 16 voet, Holpijp 8 voet, Roerfluit 4 voet, Prestantquint 3 voet, Cornet discant 3 sterk, Basson/Trompet Bas 8 voet, Trompet Disc. 8 voet.
Bovenwerk: Prestant discant 8 voet, Fluitdolce 8 voet, Viool de Gambe 8 voet, Salicet 4 voet, Fluittravers 4 voet, Gemshoorn 2 voet. Het pedaal is aangehangen.