Superprovincie wankelt
DEN HAAG. De onderhandelingen over de vorming van een superprovincie, bestaande uit Noord-Holland, Utrecht en Flevoland, zijn mislukt. De betrokken provincies reageren opgelucht.
De verschillen van inzicht tussen D66 en GroenLinks enerzijds en coalitie waren te groot, zo verklaarden de fractievoorzitters, Pechtold en Van Ojik donderdagavond. Zij voerden uren overleg met minister Plasterk van Binnenlandse Zaken, premier Rutte, VVD-fractievoorzitter Zijlstra en PvdA-fractievoorzitter Samsom.
Het kabinet zoekt steun voor zijn plannen omdat de coalitiepartners in de Eerste Kamer geen meerderheid hebben. Normaal zoekt het kabinet steun bij D66, ChristenUnie en SGP, maar de twee laatstegenoemde partijen willen niets van een superprovincie weten. Daarom was het kabinet uitgeweken naar GroenLinks. Met deze partij erbij is er ook een meerderheid in de Senaat.
Nu het overleg is mislukt, moet het kabinet besluiten hoe het verder gaat. De regering kan besluiten geen wetsvoorstel in te dienen. Dan is de vorming van de superprovincie in deze kabinetsperiode van de baan. Het kabinet kan ook besluiten wel een wet in te dienen en tijdens het politieke debat in Tweede en Eerste Kamer zo veel mogelijk fracties achter de zich te krijgen. Bronnen rond het kabinet verwachten dat het kabinet besluit af te zien van de superprovincie.
De betrokken provincies reageerden verheugd. „Het is verstandig dat er meer tijd voor wordt genomen”, liet de commissaris van de Koning in Noord-Holland, Remkes, weten. De VVD’er, die het verzet van de provincies aanvoerde, mist vooral een duidelijke visie. Hij vindt dat de ene superprovincie het beter moet doen dan de drie afzonderlijk. Ook gedeputeerde Pennarts van de provincie Utrecht en haar collega Witteman van Flevoland zijn blij. Wel zijn ze benieuwd wat het kabinet nu gaat doen: „Stoppen we ermee of wordt er nog een ander konijn uit de hoge hoed getoverd?”
Minister Plasterk reageerde donderdag teleurgesteld.