Binnenland

„Verplicht naar school geen strafmaatregel”

DEN HAAG (ANP). Het gaat te ver om naar school gaan een straf te noemen. Ook zijn de kabinetsplannen om jeugdige criminelen als strafmaatregel verplicht naar school te sturen te veel vanuit het strafrecht benaderd. Dat schrijft de Onderwijsraad donderdag in een advies over de zogeheten terbeschikkingstelling aan het onderwijs, (tbo-maatregel) aan staatssecretaris Sander Dekker.

19 June 2014 14:06Gewijzigd op 15 November 2020 11:25

In maart presenteerde het kabinet het plan om jonge criminelen tussen de 12 en 23 jaar straks voor straf naar school te sturen. Met het afmaken van een opleiding zouden ze meer kansen hebben op werk. Ook voorkomt het dat ze weer de fout ingaan. Het plan komt oorspronkelijk uit de koker van PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch. De PVV liet zich begin maart al kritisch uit over de maatregel.

De Onderwijsraad adviseert Dekker de plannen te heroverwegen. „Scholen zijn bij de uitwerking van het plan niet of nauwelijks gehoord”, reageert een woordvoerder. De Onderwijsraad benadrukt bovendien dat jongeren in Nederland tot respectievelijk 16 en 18 jaar verplicht zijn naar school te gaan. „Wij twijfelen of dwang via de tbo-maatregel ervoor zorgt dat deze jongeren meer gemotiveerd raken een opleiding af te ronden”, vervolgt de woordvoerder. „Daarnaast is er volgens ons onvoldoende gekeken naar de bestaande maatregelen.

Belangenbehartigers MBO Raad en VO-raad onderschrijven het advies van de Onderwijsraad. De werkgeversorganisaties zijn vooral bang dat de kwaliteit van onderwijs in het geding komt als de strafmaatregel wordt ingevoerd. ,Hoeveel mag je van een leraar vragen? Onze taak is onderwijs, niet opvang”, klinkt het.

Ook voorzien de instanties veel kleine praktische problemen. „Wij snappen ook wel dat iedereen een kans verdient”, aldus een woorvoerder van de MBO Raad. „Maar hoe uitvoerbaar is de maatregel. Kun je bijvoorbeeld een tbo-leerling schorsen? Wie bepaalt waar een leerling geplaatst wordt? Wat als de goedwillende leerlingen last heeft van een ongemotiveerde tbo-leerling? Dat zijn zaken waar volgens ons nog niet voldoende over is nagedacht.”

Het is overigens nog niet bekend wanneer het plan, dat momenteel wordt getoetst door de Raad van State, zal worden behandeld in de Tweede Kamer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer