Staatssecretaris Dekker ziet af van verplichte begintoetsen
DEN HAAG. Kinderen in groep 3 krijgen geen verplichte begintoets. Ook de verplichte diagnostische toets voor leerlingen in het voortgezet onderwijs komt er niet.
Dat schrijft staatssecretaris Dekker van Onderwijs in een brief aan de Tweede Kamer. De koepelorganisatie voor het christelijk onderwijs, Verus, liet gisteren direct weten blij te zijn met de koerswijziging van de bewindsman.
Dekker wilde aanvankelijk een begintoets in groep 3. Omdat er al een eindtoets is in groep 8, zou de schoolleiding precies kunnen zien welke leerwinst is geboekt, zo dacht de bewindsman. Pilots die zijn uitgevoerd, laten zien dat het te ingewikkeld is om leergroei te meten via begin- en eindtoetsen. Daarom ziet Dekker er nu van af. Ook vanuit de Tweede Kamer zijn in het verleden kritische kanttekeningen geplaatst bij de voornemens.
Verus is blij met de koerswijziging. De belangorganisatie keert zich al lange tijd tegen de doorgeschoten toetscultuur in het onderwijs: „Een uniforme begin- en eindtoets bevordert het productmatig denken over basisschoolleerlingen.”
Verder kondigt Dekker in de brief aan dat hij afziet van invoering de diagnostische, tussentijdse toets in het voortgezet onderwijs. De bewindsman wil voorkomen dat een verplichting de discussie en de ontwikkeling van de diagnostische tussentijdse toets onnodig domineert.
De verwachting is dat de Kamer binnenkort over het onderwerp zal debatteren. GroenLinks heeft een hoofdlijnendebat aangevraagd. De brief van de bewindsman is bedoeld als voorbereiding daarop.