NIJMEGEN (ANP). Een verminderde hartfunctie of hartfalen hoeft geen beletsel te zijn voor deelnemers van de Nijmeegse Vierdaagse. Sterker, onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen roepen hartpatiënten juist op om mee te doen aan een onderzoek tijdens het jaarlijkse evenement.
De afdeling fysiologie van het universitair medisch centrum gaat tijdens het wandelfestijn onderzoek doen naar de hartfunctie van de deelnemers. „Het gaat te ver om te zeggen dat iedere hartpatiënt mee moet doen met de Nijmeegse Vierdaagse. Maar voor sommige hartpatiënten heeft het meedoen geen negatief effect”, verduidelijkt onderzoeker Thijs Eijsvogels.
„Door een groep wandelaars met hartfalen tijdens de vierdaagse te volgen krijgen we meer inzicht in de reactie van het hart op grote inspanningen en de gevolgen voor bijvoorbeeld de lichaamstemperatuur.”
Tot nu toe hebben zo’n 20 mensen zich aangemeld voor het onderzoek. Eijsvogels hoopt op 50 tot 60 wandelaars die hun deelname aan de Nijmeegse vierdaagse willen koppelen aan het onderzoek. Onder meer worden meermaals het gewicht, het vetpercentage en de bloeddruk gemeten. Ook wordt er een echo gemaakt van hart en bloedvaten en wordt er bloed afgenomen.
De zogeheten Vierdaagse Onderzoeken zijn in 2007 door professor Maria Hopman in het leven geroepen, een jaar na de rampzalig verlopen Vierdaagse van 2006. Toen kwamen twee wandelaars om het leven als gevolg van het extreem warme weer.
Uit eerdere onderzoeken kwam onder meer naar voren dat een op de vijf deelnemers tijdens de tocht van respectievelijk 30, 40 of 50 kilometer uitgedroogd over de finish komt. Daarop heeft de organisatie bijvoorbeeld meer waterposten langs de route neergezet. Tijdens de wandeltocht stijgt de temperatuur van deelnemers met 1 graad Celsius.