Politiek

Kiesraad: tijdelijk dubbelmandaat Wilders kan

DEN HAAG (ANP). PVV-leider Geert Wilders kan waarschijnlijk in elk geval tijdelijk zowel in de Tweede Kamer als in het Europees Parlement zitten. Dat zei secretaris-directeur Melle Bakker van de Kiesraad dinsdag tegen BNR.

10 June 2014 16:29Gewijzigd op 15 November 2020 11:14
Wilders, beeld ANP
Wilders, beeld ANP

Wilders heeft de Kiesraad laten weten dat hij zijn zetel in het Europees Parlement (EP) wil innemen. Volgens de regels van het EU-parlement is het niet mogelijk om tegelijk parlementariër in eigen land en in Brussel te zijn. Maar Wilders gaat dat aanvechten.

Gedurende die juridische procedure heeft betrokkene „volledig recht zitting te nemen” in het EP, aldus de interpretatie door de Kiesraad van het reglement van orde van het EU-parlement. Dat kan betekenen dat Wilders in elk geval tijdelijk de twee functies kan combineren vanaf 1 juli, als het nieuwe EU-parlement wordt geïnstalleerd.

Wilders moet voor 25 juni een verklaring afgeven dat hij geen ambt bekleedt dat in strijd is met het lidmaatschap van het EP. Het is dus zeer de vraag of Wilders deze verklaring ondertekent omdat een dubbelmandaat sinds 2004 niet meer mag, aldus een EP-woordvoerder.

De verklaring maakt deel uit van de geloofsbrieven van elke parlementariër, die door een EP-commissie worden beoordeeld. De leden van die commissie zijn op 7 juli bekend. Het beoordelen van alle geloofsbrieven duurde 5 jaar geleden tot 4 maanden. Gedurende de procedure die Wilders dan voert tegen een negatief besluit, kan hij volgens Bakker dus gewoon in het EP zitten.

Wilders liet dinsdag via Twitter weten dat zijn advocaat Geert-Jan Knoops deze dinsdag alvast een verzoek tot nietigverklaring van het verbod op het dubbelmandaat indient bij het Hof van Justitie van de Europese Unie. Wilders en Knoops willen dat in een versnelde procedure afronden. Dat zou neerkomen op ongeveer 6 maanden.

Bakker van de Kiesraad verwacht dat de Tweede Kamer de geloofsbrieven van Wilders voor het EP zal goedkeuren en Brussel daarover zal informeren. Volgens de Nederlandse Kieswet is een dubbelmandaat mogelijk. De Tweede Kamercommissie die onderzoek doet naar de geloofsbrieven van de beoogd Europarlementariërs, brengt woensdagmiddag verslag uit. De Kamer zal daar dan meteen over stemmen.

Wilders haalde bij de Europese verkiezingen op 22 mei 290.239 stemmen. Dat was ruim 13.000 meer dan de PVV-lijsttrekker, Marcel de Graaf.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer