Twijfel Senaat om afschaffen verplichte stage
DEN HAAG (ANP). In de Senaat bestaat grote twijfel om de maatschappelijke stage voor leerlingen voortaan niet meer te verplichten, maar op vrijwillige basis voort te zetten. In ieder geval PvdA, CDA, SP, GroenLinks en ChristenUnie neigen ernaar het voorstel af te wijzen en stelden dinsdag kritische vragen aan staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs. Met 40 zetels vormen zij een meerderheid in de Eerste Kamer.
De maatschappelijke stage is nog geen 3 jaar geleden ingevoerd. Maar het kabinet wil het aan de scholen overlaten om die voor hun leerlingen te organiseren. Dat scheelt 75 miljoen euro op jaarbasis. De partijen die van de verplichting af willen, wijzen erop dat scholen graag meer vrijheid willen in hun onderwijsaanbod. Bovendien zijn veel scholen enthousiast over de regeling zodat die ook facultatief tot zijn recht zal komen, stellen onder meer de VVD, D66 en PVV.
Voorstanders van de verplichting zijn juist bang dat een maatschappelijke stage langzaam zal verdwijnen als die vrijwillig wordt, ook omdat het geld wordt weggehaald. Ze wijzen op de voordelen van de stage voor de hele maatschappij. Kinderen leren zich voor anderen in te zetten en krijgen begrip voor andere groepen. Dat is volgens hen juist in de zogenoemde participatiesamenleving die het kabinet ook voorstaat, van groot belang.
Dekker antwoordt de Senaat later dinsdag.