„Ook VVD-kiezers hebben idealen”
DEN HAAG (ANP). De VVD heeft zich de afgelopen jaren te veel op het eigenbelang van de kiezers gericht, en dat werkt niet. De partij moet laten zien dat ze meer te bieden heeft, dat ze waarden heeft en verantwoordelijkheid toont. Dat zegt de Haagse wethouder Peter Smit in een interview met het ANP. Smit is kandidaat om voorzitter van de liberalen te worden. Vrijdag en zaterdag houdt de partij haar congres, waar onder meer wordt bepaald hoe de nieuwe voorzitter wordt gekozen.
De afgelopen kabinetten, dus ook de VVD, hebben flink bezuinigd. Smit: „We hebben het misschien te veel gehad over de begroting en over het eigenbelang van mensen. Als je daarmee offers vraagt, moet het snel werken, anders valt het in zijn eigen zwaard. We groeien nu wel, maar niet snel genoeg.” Daardoor is de economische boodschap van de VVD volgens hem uitgewerkt. „Soms is een recept over zijn houdbaarheidsdatum heen. Dat financiële verhaal moeten we houden, maar het mag een tandje dieper. Je moet niet als enige meetlat de euro hebben. VVD-kiezers hebben ook idealen.”
Smit omschrijft de VVD als de partij van de zakenwereld en de partij van financiële degelijkheid. „Dat zijn onze sterke punten. Die twee onderdelen komen samen bij de banken, maar juist die waren niet degelijk. We hebben de banken moeten opkopen. En nog steeds is de sector niet degelijk. Ik zie, ik voel, ik vermoed dat een gebrek aan vertrouwen in de banken onze partij raakt. Daar moeten we aan werken.”
Verantwoordelijkheid. Daar draait het volgens Smit om. „De kiezer stelt zich in het stemhokje de vraag: ben ik bereid die kandidaat een tientje te lenen? Wij moeten zorgen dat ze bij de VVD zeggen: ‘ja, natuurlijk’. Maar bij de verkiezingen dit jaar zeiden veel mensen nee. Kiezers willen van ons zien dat we eraan werken en dat zien ze te weinig.”
Concrete oplossingen heeft Smit niet paraat. „Het is niet zo dat ik weet hoe het allemaal moet. Ik heb ideeën, maar die ruil ik graag in voor betere ideeën.”
Smit noemt één groot voorbeeld van onverantwoord zakendoen: Vestia. Op jacht naar hoge winsten nam de Haagse woningcorporatie steeds meer risico’s. Tot het misging. Vestia raakte aan de rand van de afgrond. „Ze hadden voor 23 miljard euro aan derivaten afgesloten. Dat sloeg als c-u-d-t op Dirk. Het was 100 procent onnodig. Het is veroorzaakt door onverantwoordelijkheid van de directie, geholpen door de banken.”
Als Vestia failliet was gegaan, zou dat volgens Smit een ramp zijn geweest. „Vestia heeft 20.000 huizen in Den Haag, 10 procent van de hele stad. Een curator zou alles hebben verkocht. De huizen zouden in handen van de Chinese en Colombiaanse maffia zijn beland. Dan waren we de komende 30, 40 jaar bezig geweest om die bendes weer de stad uit te werken.”