Buitenland

Diplomatiek offensief op 70e herdenking D-day

OUISTREHAM (ANP). Honderden hoogbejaarde veteranen en wereldleiders hebben vrijdag de 70e herdenking bijgewoond van D-day, de massale landing van de geallieerden op de Franse stranden op 6 juni 1944. Tegelijkertijd werd met een diplomatiek offensief geprobeerd om het conflict in Oekraïne niet verder uit de hand te laten lopen.

6 June 2014 18:45Gewijzigd op 15 November 2020 11:11

Het centrum van van de herdenking was Sword Beach, het toenmalige landingsstrand bij het vrijdag zonovergoten Ouistreham in Normandië. De Franse president François Hollande sprak daar over „de moed van al deze jongemannen die van over de hele wereld kwamen om -meter voor meter, centimeter voor centimeter- de stranden en duinen te veroveren”.

„Europa en de andere geallieerden hebben nog steeds de plicht de vrede te handhaven”, zei Hollande, die ook de moed prees van het Rode Leger in de strijd tegen nazi-Duitsland en de Duitse slachtoffers van het nazisme noemde.

De toespraak werd gevolgd door een show op het strand met muziek en dans. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima en de Britse koningin Elizabeth en prins Philip waren onder de hoogwaardigheidsbekleders. Op de tribune zaten de Russische president Vladimir Poetin en de Amerikaanse president Barack Obama ver uit elkaar.

Eerder spraken ze wel even met elkaar over Oekraïne, een van de ernstigste veiligheidscrises in Europa sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het Westen en Rusland staan daarin lijnrecht tegenover elkaar.

Een diplomatiek succes op de symbolische dag was de eerste ontmoeting tussen de nieuwe Oekraïense president Petro Porosjenko en Poetin. De Franse president Hollande en de Duitse Bondskanselier Angela Merkel hadden de twee bij elkaar gebracht.

Porosjenko en Poetin schudden elkaar de hand. Ze spraken af dat binnen enkele dagen onderhandelingen beginnen over een wapenstilstand tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten in het oosten van het land.

Eerder op de dag plaatsten koning Willem-Alexander en koningin Máxima in Arromanches een krans ter nagedachtenis aan de militairen die zijn gevallen. Ze spraken met 13 hoogbejaarde Nederlandse veteranen die betrokken waren bij ‘Operatie Overlord’.

Premier Mark Rutte bedankte hen: „Veteranen: wij zijn u dankbaar. Want vrijheid werd in de geschiedenis van de mensheid hoogstzelden cadeau gedaan. Maar zelden werd de vrijheid zo duur bevochten als toen.”

De invasie begon in de vroege ochtend van de 6e juni met luchtlandingen en landingen op de stranden met landingsvaartuigen en amfibievoertuigen. Er waren honderdduizenden militairen bij betrokken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer