„Kind met drie genetische ouders binnen twee jaar mogelijk”
Kinderen met drie genetische ouders: het zou binnen twee jaar realiteit kunnen zijn, stelt de Britse Menselijke fertilisatie en embryologie autoriteit (HFEA) in een rapport. The Guardian bericht erover.
In het onderzoek naar het vervangen van zogeheten mitochondrisch DNA-materiaal is veel voortgang geboekt. Een aantal belangrijke experimenten is geslaagd, meldt de autoriteit.
Door genetisch materiaal van een derde ‘ouder’ te gebruiken, zouden tal van genetische ziektes uitgeschakeld kunnen worden. Britse deskundigen pleiten daarom voor de invoering van de techniek, die momenteel verboden is. Critici waarschuwen voor een eugenetische markt voor ‘designbaby’s’.
Mitochondriën vormen de energiecentrale van lichaamscellen. Als ze slecht functioneren, kan dat leiden tot bijvoorbeeld gezichtsverlies of hartproblemen.
„Door mitochondrisch DNA-materiaal van een donor in de eicel in te brengen, kan de overdracht van celdefecten van moeder op kind doorbroken worden”, aldus een Brusselse arts in de Belgische krant De Morgen.
Slechts 1 procent van het DNA van het kind zou afkomstig zijn van de ‘derde ouder’. Bovendien worden persoonskenmerken niet door mitochondrisch DNA bepaald, aldus de Britse wetenschappers.