Buitenland

Bangladesh weigert kledingfabrieken te sluiten

AMSTERDAM (ANP). De regering van Bangladesh weigert een aantal gevaarlijke kledingfabrieken te sluiten terwijl zij daar wel een overeenkomst over heeft gesloten met de internationale kledingbranche. De autoriteiten verschillen van mening met inspecteurs van de zogeheten Accord on Fire and Building Safety in Bangladesh die de bedrijfspanden gevaarlijk vinden .

3 June 2014 17:51Gewijzigd op 15 November 2020 11:06

„We zijn teleurgesteld dat in vier gevallen de aanbeveling van de Accord-inspecteurs om de fabriek tijdelijk te sluiten niet is opgevolgd”, verklaarde een woordvoerder dinsdag tegen het ANP. Twistpunt is de sterkte van beton dat in de fabriekspanden is gebruikt. Internationale onafhankelijke inspecteurs vinden bij zeker vier fabrieken het materiaal niet sterk genoeg en de gebouwen dus gevaarlijk. Het kantoor van de Bengaalse inspecteur-generaal voor fabrieken is een andere mening toegedaan.

Na de ramp met Rana Plaza in april 2013, waarbij door het instorten van een kledingfabriek meer dan 1130 mensen omkwamen en meer dan 2000 mensen gewond raakten, heeft de internationale kledingbranche de handen ineengeslagen om de veiligheid in de kledingindustrie te vergroten. Daaruit kwam het Accord voort, waarbij zich inmiddels 172 kledingmerken en winkelketens wereldwijd hebben aangesloten.

De organisatie is in gesprek met de autoriteiten en de Technische Universiteit van Bangladesh (BUET) om de situatie zo snel mogelijk op te lossen. Dat belooft evenwel een lastige klus te worden. Volgens een professor verbonden aan BUET, die niet bij naam genoemd wil worden, pakken de Accord-aanbevelingen voor de betonsterkte desastreus uit voor de textielindustrie in zijn land. Ze zouden kunnen leiden tot sluiting van 50 procent van de fabrieken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer