Politiek

Extra geld voor OS „geen uitgemaakte zaak”

DEN HAAG (ANP). Het kabinet zal pas in augustus een besluit nemen over eventueel extra geld voor ontwikkelingssamenwerking. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zei dat dinsdag bij RTL Z. Dijsselbloem heeft wel 600 miljoen euro gereserveerd voor volgend jaar, maar weersprak dat daarvan 500 miljoen bestemd is voor ontwikkelingssamenwerking.

3 June 2014 11:19Gewijzigd op 15 November 2020 11:04

„Dat bedrag is een slag in de lucht. En het is ook nog geen uitgemaakte zaak.” Door een nieuwe internationale rekenmethode stijgt het Nederlandse bruto binnenlands product. De Nederlandse uitgaven aan ontwikkelingssamenwerking zijn een percentage van het bbp, maar of dat betekent dat het budget voor ontwikkelingshulp volgend jaar omhooggaat, is dus nog maar de vraag. De afdracht aan de EU is een verplicht percentage en zal wel zeker worden aangepast.

De Tweede Kamer wil van Dijsselbloem een brief over de financiële meevallers van het kabinet en de manier waarop die worden besteed. CDA-Kamerlid Eddy van Hijum sprak dinsdag van een „uitdeelcircus”.

Dijsselbloem zei dat al eerder bekend was gemaakt dat het kabinet volgend jaar 500 miljoen euro wil vrijmaken om de lasten op arbeid te verlagen. Werkgevers zijn dan minder kwijt aan hun werknemers en die houden zelf meer over in de portemonnee. Wat de minister betreft is dat nog maar een eerste stap: zodra er op de begroting meer ruimte is wil het kabinet meer doen om de lasten op arbeid verder te verlagen.

Eerder zeiden onder anderen minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher en staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes dat in het nieuwe belastingsysteem, waaraan het kabinet werkt, de lasten op arbeid omlaag moeten. Ook PvdA-leider Diederik Samsom heeft daarop aangedrongen. De VVD wil dat het systeem van huur- en zorgtoeslagen op de schop gaat, zodat de lasten omlaag kunnen.

Dijsselbloem gaf bij RTL Z ook aan dat het kabinet het advies van de Europese Commissie om de woningmarkt verder te hervormen voorlopig naast zich neerlegt. Nu veel huishoudens met hun huis en hypotheek ‘onder water’ staan is er rust op de woningmarkt nodig. „Herstel van de woningmarkt heeft prioriteit.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer