De ter dood veroordeelde Sudanese Meriam Ibrahim komt voorlopig toch niet vrij. Volgens de regering van Sudan is een ambtenaar van Buitenlandse Zaken verkeerd geciteerd of verkeerd begrepen toen hij zaterdag zei dat Ibrahim een paar dagen vrijkomt.
De regering stelt nu in een verklaring dat de functionaris alleen maar heeft gezegd dat er beroep is aangetekend tegen het doodvonnis.
Haar advocaat en haar echtgenoot trokken de verklaring afgelopen weekend ook al in twijfel.
De christelijke vrouw weigert haar geloof af te zweren. Daarom werd ze onlangs veroordeeld tot 100 zweepslagen en ophanging.
Amnesty Nederland begon een e-mailactie. De organisatie is van plan om met 130.000 handtekeningen naar de ambassadeur van Sudan in Den Haag te gaan. Kamerlid Joel Voordewind (CU) zal hierbij aanwezig zijn.
Wereldwijd is er een storm van kritiek losgebarsten. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans riep de Sudanese ambassadeur op het matje om zijn zorgen over te brengen. „Vrijheid van godsdienst en levensovertuiging is een universeel mensenrecht. Sudan heeft de VN-verdragen waarin dat staat, ondertekend. En het staat zo in de eigen grondwet van Sudan”, zei Timmermans.